A hét embere

2022.12.17. 15:35

Kimle védőnőjének közel négy évtizedes munkásságát díjjal ismerték el

– Nagyon sokat adott nekem ez a hivatás, és remélem, még sok teendő vár rám. A gyereknevelés, ha jól akarjuk tenni a dolgunkat, nem könnyű feladat, egy életre szóló projekt – vallja Rostáné Kuller Éva, akinek közel négy évtizedes munkásságát Védőnői Szolgálatért Díjjal ismerték el. A kitüntetést minden évben egy védőnőnek ítélik oda.

Mészely Réka

– Munkámat eddig is a legjobb tudásom szerint végeztem – emelte ki Rostáné Kuller Éva, a Védőnői Szolgálatért Díj kitüntetettje.

– 1983 óta Kimle védőnője. Közel negyven éve szolgálja a szigetközi települést, immár több generáció óta. Miért döntött e mellett a szép hivatás mellett?

– Mindig is úgy gondoltam, hogy embereknek, főként gyerekeknek szeretnék segíteni. Ezért jelentkeztem egészségügyi szakközépiskolába, majd végeztem el a védőnői szakot. Az elmúlt több mint 40 év távlatából úgy gondolom, jól döntöttem. Úgy érzem, a helyemen vagyok. Igyekszem támogatni a szülőket, hogy minél több örömüket leljék gyermekeikben, tudatosan segítsék őket újszülöttkortól abban, hogy a boldog gyerekkor után elégedett felnőttek legyenek.

– Egy kisebb közösségben még fontosabb a védőnői szerep. Sok feladatot vállalt és vállal most is: a baba-mama klubtól a tiniklubig több korosztálynak is.

– A kötődés, a korai érintés fontosságát számtalan kutatás és szakirodalom taglalja. Jövőre lesz 20 éve annak, hogy a képzés elvégzése után megkezdtem a körzetben a szülői babamasszázs-tanfolyamokat. Az 5 alkalmas találkozások célja is az, hogy a szülők minél előbb megismerjék gyermekük nyelvét, szükségleteit, az odafigyelésükkel, a jelzéseikre adott helyes reakcióikkal, szeretetükkel biztonságot adjanak a kicsiknek. Hisz életünk első ezer napja a legmeghatározóbb. Sok évvel ezelőtt szülői kezdeményezésre a babamasszázs-tanfolyamok baba-mama tornával folytatódtak. Így keddenként 14–17 óráig igazi feltöltődés számomra a délután ezekkel a programokkal!

Folyamatos egészségnevelést végzek az iskolában. Az éves munkatervben felsorolt témákban, az osztályfőnökökkel egyeztetve, osztályonként igény szerinti alkalommal tartom az órákat. A 8. osztályos lányokkal tini­klub keretében hat alkalommal, délutánonként a tanácsadóban, kötetlen beszélgetések keretében a női szerepekről, párválasztásról, egészséges életmódról, az életen át tartó rendszeres testmozgás fontosságáról, helyes táplálkozásról, diétákról, a védőoltások szerepéről, fogamzásgátlásról, szülővé válásról és az őket ezenfelül érdeklő témákról beszélgetünk. Ezenkívül gyalogtúrázunk, kerékpározunk a környéken. Uszodalátogatás is szerepel a programban, és a tanév végén egy egynapos túra a Bakonyban.

– Munkámat eddig is a legjobb tudásom szerint végeztem – emelte ki Rostáné Kuller Éva, a Védőnői Szolgálatért Díj kitüntetettje.

A gyerekekkel való találkozások során ha csak egy gondolat, egy szó megragad az elhangzottakból, segítheti őket egészségük megőrzésében, az egészségtudatos magatartásban. Igazán jól kamatozik a sok éve tartó egészségnevelés, hisz a gyerekek többsége évek múlva kismamaként, apukaként újra a gondozottam lesz.

– Manapság egyre gyakrabban hangsúlyozzuk a prevenció fontosságát a súlyosabb betegségek kapcsán. Önre ebben is számíthatnak a kimleiek és károlyházaiak.

– 2010-ben végeztem a továbbképzést, ami feljogosít arra, hogy védőnőként méhnyakszűrést végezzek. Ez egy pluszlehetőség a nők számára az egészségük megőrzésére minden olyan faluban, ahol a védőnő elvégezte a tanfolyamot. Ez egy új kezdeményezés. Azt hiszem, hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az egészségügy társszakmái is kellő helyen kezeljék ezt a felkínált lehetőséget. Az is időt igényel, hogy a szűrést igénybe vevő korosztály gondolataiban is felmerüljön a védőnői szolgálatnál felkínált méhnyakszűrés lehetősége. A gondozottaimtól kapott napi visszajelzések, a bizalom, amivel hozzám fordulnak, mindig is szívet melengető érzés és elismerés volt.

– Nagyon sok feladatról beszéltünk. Ennek a gazdag tevékenységnek az elismeréseként nemrég Védőnői Szolgálatért Díjat érdemelt ki. Mit jelentett ez az elismerés önnek?

– Ez a szakmai díj, aminek rangját nagyban emeli, hogy évente egy védőnő kaphatja meg, nagyon nagy megtiszteltetés számomra. Munkámat eddig is a legjobb tudásom szerint végeztem. Ez a kitüntetés egy komoly megerősítés abban, hogy a sok éve felhalmozott tudást és tapasztalatot jól alkalmazom a napi munka során. Köszönöm a felterjesztést Kócsi Éva járási mentor védőnőnek, valamint a támogatást Eller Gizella polgármesternek és a kimlei képviselő-testületnek. Végül, de nem utolsósorban köszönöm családomnak a megértést, a türelmet, ami nélkül nem tudtam volna munkámat ilyen intenzitással és örömmel végezni.

– Meddig szeretné ellátni még e nemes hivatást?

– Ha egészségem engedi, még pár évig szeretném Kimle védőnőjeként folytatni hivatásomat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában