A minőségben hisznek

2022.12.04. 06:45

Ismerjék meg a kézműves szaloncukrokat készítő fiatal péri cukrászt - fotók, szavazás

Közeledik a Mikulás, majd karácsony. A családok asztalán halmozódni kezdenek a különböző töltelékű szaloncukrok. Mindenki másra esküszik. Van, aki a hagyományos, más a különleges ízeket keresi. Az is megoszlik, hogy a drágább minőségit vagy az olcsóbbat vásároljuk.

Simon Roberta

Balák Emese cukrász idén próbálkozott először kézműves szaloncukorral és hatalmas sikere lett.

Fotó: Csapó Balázs

Kreativitás

– Márciusban nyitottam meg a péri otthonomban a Mesi Tortaműhelyt. Korábban nem terveztem, hogy cukrászműhelyem lesz, de így hozta az élet. Tavaly elvégeztem egy cukrászképzést, mert szerettem tortákat készíteni. Ha családi összejövetelre voltam hivatalos, mindig sütöttem egy tortát. Imádom őket díszíteni és így a kreativitásomat is kiélhetem – fejtette ki lapunknak Balák Emese, a Mesi Tortaműhely tulajdonosa.

– Idén úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a szaloncukorral is. A boltokban kaphatókból ami finom, annak az ára is borsosabb. Bonbonozással kezdtem, a szaloncukor végül is ezen alapul. Tettem egy próbát és nagy sikere lett. Idén már nem is tudok több megrendelést vállalni – mondta Balák Emese, aki maga is nagy csokoládérajongó, így az alapanyagok kiválasztásánál is odafigyelt, hogy a legjobbal dolgozzon.

Nugátos, pisztáciás, tejcsokis és Baileys-ízesítés

– Szeretem a minőségi csokoládét, de nem szerettem volna csak tej- vagy csak étcsokival dolgozni, így a tölteléket bevonó réteget 54 százalékos belga csokoládéból készítem, ami pont a kettő között van. Emellett könnyű vele dolgozni, temperálni, és szép fényt ad a szaloncukroknak. Arra is figyeltem, hogy tejmentes legyen, amihez karamelltölteléket álmodtam meg az ételintoleranciával küzdőknek. A többit fehér csokival és tejszínnel dolgoztam ki. Készítettem még nugátos, pisztáciás, tejcsokis és Baileys-ízesítésben – sorolta a péri cukrász édesanya.

Balák Emese szerint vegyes, hogy kinek mi a kedvence, ezért a legtöbben minden ízből kérnek. – Gondolkodtam, hogy a nagy favoritokból is készítek, mint zselés vagy kókuszos. Lehet, hogy jövőre ezekkel is próbálkozom. Azt tapasztalom, egyre többen nyitnak a kézműves édességek felé, és képesek akár többet is költeni egy doboz jó szaloncukorra. A csomagolóanyag és a cukrásztermékek ára is nagyon megugrott, és akkor még az aprólékos munkáról szó sem esett – tette hozzá.

Önnek melyik szaloncukor a kedvence?

A zselés örök sláger 

Több mint harminc éve árul szaloncukrot Farkas Zsigmond, a győri Csoki Sziget ABC tulajdonosa. A harmadik generációs kereskedő vidéki buszpályaudvaron található üzletében közel 40-féle szaloncukorral készül.

– A zselés örök sláger, de minden évben vannak új ízek. Idén a legkülönlegesebbek talán a robbanócukros és a savanyú rágós. A vásárlók hetven százaléka a klasszikus ízeket választja. Átlagosan egy kilót vásárolnak. A következő napokban indul be a szezonja. A csomagolt édességek először kisebb mennyiségben a Mikulás-csomagokba kerülnek, majd az advent végén, karácsonykor lesz még nagyobb kereslet – mondta el Farkas Zsigmond, aki főként magyar termékeket árul, de lengyel és olasz szaloncukrok is megtalálhatóak nála.

Farkas Zsigmond közel negyvenféle szaloncukrot árul a győri vidéki buszpályaudvaron. Fotó: S. R.

Idén 30–40 százalékkal kerülnek többe a szaloncukrok

– Ízlés kérdése, én az olasz szaloncukorra esküszöm. Viszont csak olyat teszek ki a pultba, amit én és a családom is szívesen megeszik. A multikkal árban nem tudunk versenyezni, ezért inkább a minőségre törekszünk. Idén 30–40 százalékkal kerülnek többe a szaloncukrok, viszont van, amit még a tavalyi áron árulunk – tette hozzá a kereskedő, aki bízik abban, hogy a nehéz időszak ellenére ezen a télen is jó lesz a kereslet.

Az idei év legjobbjai

Idén is megrendezték Az Év Szaloncukra versenyt. A győzteseket 186 termék közül választották ki és 12 kategóriában zsűriztek. Az Év Szaloncukra a gyulai Kézműves cukrászda forralt boros édessége, második a balatongyöröki Promenád kávéház „Frizzy” mogyorós-robbanócukorkás, harmadik a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra. Kézműves kategóriában a keszthelyi Sütibolt mézeskalács-ízesítésű terméke ropogós kekszdarabokkal lett az első. Az Év Új Íze a Piros Mogyorós tejkrémes tejcsokoládé robbanócukorral és mogyoróval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában