Szilveszteri kutyapara

2022.12.29. 20:00

Hogyan vészeljük át négylábú kedvencünkkel az év leghangosabb éjszakáját? - Hangos tréning Mosonmagyaróváron - fotók

A legtöbb embernek a szilveszter a jókedvről és az ünneplésről szól. Sok négylábú és gazdája számára viszont félelemmel teli éjszaka ez. A közösségi oldalak megtelnek eltűnt vagy épp gazdijukat kereső, szökött kutyák képeivel.

Dániel Viktória

A legfontosabb, hogy a gazdik legyenek tisztában kedvenceik reakcióival. A mosonmagyaróvári Man-cs-őr Életmentor Segítő Alapítvány speciális programot is tartott. Fotó: Huszár Gábor

A Man-cs-őr Életmentor Segítő Alapítvány (MÉSA) Hangos Tréninget tartott Mosonmagyaróváron. A programon a négylábúak megszokhatták a szilveszteri hangzavart, a gazdik pedig hasznos tanácsokat és tapasztalatokat szerezhettek az év legzajosabb éjszakájának átvészelésére. 

– Fontos elmondani, nem minden állat fél a hirtelen hanghatásoktól. A teljes közömbösségtől akár az önkívületi állapotba jutásig sokféle reakciót mutathatnak a kutyák – mondta el Szentmiklósi Márk, az alapítvány kiképzésvezetője. – Ezért az első és legfontosabb, hogy a gazdik legyenek tisztában kedvenceik reakcióival. A különösen zajérzékeny állatokat különböző módszerekkel lehet szoktatni, de ez egy hosszabb folyamat, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. 

Az utolsó napokban is tehetünk hasznos előkészületeket. 

– Fontos, hogy ellenőriztessük, hogy a csip működik és az aktuális cím szerepel benne. Gyakori gond, főleg örökbe fogadott állatoknál, hogy még nem az új gazdi adatai szerepelnek benne. A biztonság kedvéért pedig készítsünk friss fotókat is kedvencünkről, ki- emelten a jellegzetes ismertetőjegyekről. 

Szentmiklósi Márk kiemelte: egy rémült kutya nem ismer akadályt, ha menekülésről van szó, ezért ne hagyjuk felügyelet nélkül az állatot. Ki pedig csak pórázon vigyük. 

– A nyakörv legyen megfelelően meghúzva, maximum két ujjunk férhet be alá. A hámból tudnak a legkönnyebben kibújni az állatok, ezért inkább jó minőségű, karabineres pórázt használjunk. A délelőtti órákban igyekezzünk minél jobban lemozgatni a kutyát, hosszú sétával, labdázással. A fáradt kutya nyugodtabban alszik és kevésbé reagál a zajokra. A nyakörvön legyen biléta az elérhetőségünkkel és sétáltatás után se vegyük le kedvencünkről. 
Gyakori hiba, hogy a gazdik megpróbálják nyugtatgatni a stresszes kutyát. Maradjunk nyugodtak, tegyünk úgy, mint- ha minden rendben lenne, ezzel ők is nagyobb biztonságban érzik magukat. 

– A megfelelő fizikai kondíció fontosabb, mint gondolnánk. A túlsúlyos kutyák rosszabbul tűrik a stresszt, és nagyobb veszélynek is vannak kitéve a szív- és érrendszeri bántalmak miatt. Ha tudjuk, hogy a kedvencünk nagyon rosszul tolerálja az erős hanghatásokat, vannak különböző stresszoldó és nyugtató készítmények, ezeket azonban kizárólag szakállatorvossal való konzultációt követően használjuk. 

Ha mégis megtörténik a baj és elszökik kedvencünk, azonnal induljunk a keresésére. Ne várjunk arra, hogy esetleg magától is hazajön. Emellett a közösségi oldalak adta lehetőséget is érdemes kihasználni. 

– A pánikoló, menekülő kutyát szinte lehetetlen megfogni. Ha ilyen állatot látunk, inkább engedjük be egy garázsba, fáskamrába vagy lépcsőházba, ahová elbújhat. Ha adunk neki egy helyet, ahol meghúzhatja magát, sokkal jobbat teszünk vele, mint ha kergetve próbáljuk megfogni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában