Élettel töltik meg a 200 éves falakat

2022.12.10. 08:38

Felpéci Tájház – tizenhét új kerékpárt nyertek pályázaton és lépdelnek a skanzen felé – galéria

Hazánk egyik legszebb tájháza több mint két évszázadot megért és kereken két évtizede várja a múlt és a néphagyományok iránt érdeklődőket. A felpéci tájház két „lelkével”, Dombi Alajosné Jolikával és Géber Józseffel beszélgettünk az elmúlt időszak fejlesztései­ről, a jövő terveiről, s persze közben szót ejtettünk helyi érdekességekről, sztorikról is.

Szeghalmi Balázs

Géber József és Dombi Alajosné Jolika az országszerte ismert felpéci tájház egyik régi asztalánál.

Fotó: Csapó Balázs

Napóleon katonáinak is tetszett

Ha azt írjuk, hogy a tájház pincéje már 1803-ban kiváló fehérborokat őrzött, akkor tán az sem véletlen, hogy Napóleon katonái itt készültek a győri csatára 1809-ben. „A források szerint a francia katonák az összes bort megitták vagy elpocsékolták a pincékből, majd amikor kiürültek a hordók, a jófajta felpéci cseresznyével vigasztalták magukat” – hallottuk Géber József néprajzostól, aki hétről hétre kalauzolja a tájházba érkezőket.

A málnatermések emlékére

A múlt és a jelen összekötése izgalmas anekdotákkal mindig aduász a látogatók számára, hát még ha ezekhez különböző tevékenységeket is sikerül kapcsolni. Ilyen újdonság például a málnatövek gondozása az ódon falak árnyékában. Valaha Ménfőcsanak és Felpéc híres volt a málnaterméséről; a második világháború után a bogyós gyümölcsöt nemcsak Bécsbe, még Skandináviába is vitték repülővel a Sokorói-dombságról.

„Mélymulccsal védjük a bokrokat, az érdeklődőknek pedig megmutatjuk, hogyan kell metszeni a málnatöveket. Nyáron és ősszel is lehet csipegetni a finom szemekből” – tudtuk meg Géber Józseftől. Ebből a példából is érzékelhető, hogy a kizárólag civileket soraiban tudó Felpécért Alapítvány nemcsak a híres tájház megóvására fókuszál, hanem próbál új utakat keresni, és igyekszik a diákokat is megnyerni a hagyományőrzés ügyének.

Irány a gazdasági skanzen

„Rendszeresek a helytörténeti és gasztroklubdélutánok, ezekre főként – ahogyan mi fogalmazunk – fiatal nyugdíjasok érkeznek. A gyerekeknek szervezett tavaszi-őszi foglalkoztatóink népszerűek, idén már nyári ittalvós táborunk is működött. Józsi vezetésével az iskolások pajtát, disznó­ólat, sőt, még ökrös szekeret is mentettek. A terveink között szerepel ezeknek az összeállítása és bemutatása. A pajta akár táncházaknak is helyet adhat majd” – mondta Dombi Alajosné Jolika, aki Az Év Tájházvezetője elismerést 2020-ban kapta, amikor az év tájházának is megválasztották Felpéc büszkeségét.

„Valóban, most már merünk nagyot álmodni: lassan, de biztosan lépdelünk a gazdasági skanzen felé. A tájházzal szemközti telek kerítésével jövő év elejére végzünk. Így nem lesz akadálya, hogy bemutassuk a háztáji állattartást. Birkákban, kecskékben és libákban gondolkodunk, valamint gyógynövénykertet is létrehoznánk. Ezen a területen kap helyet régi pajta, disznó- és tyúkól is” – közölte Géber József.

A tájházban látható összes régi tárgyat a felpéci civilek mentették meg az enyészettől. 
Fotós: Csapó Balázs

17 új kerékpár

A felpéci tájház működését folyamatosan segítik lokálpatrió­­ta önkéntesek; nekik nagyban köszönhető az elmúlt két évtized sikertörténete. Pályázat révén idén 17 kerékpárral gazdagodott a Felpécért Alapítvány, vagyis bringás kirándulásokon is részt vehetnek a látogató csoportok. Akár 30 fős osztályok is élhetnek a lehetőséggel. Ameddig a diákok egyik csoportja ismerkedik a múlt örökségeivel a tájházban, addig a többiek 7,5 kilométeres túrán tekerhetnek a helyi természetvédelmi terület, a fel­­péci ősborókás, a „Sisek” érintésével.

Géber József és Dombi Alajosné Jolika az országszerte ismert felpéci tájház egyik régi asztalánál.
Fotós: Csapó Balázs

Szakmai találkozónak adtak otthont

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 19. Országos Szak­mai Találkozójának Felpéc adott otthont most ősszel. A szerte az országból érkezett szakemberek nemcsak a kiváló vendéglátást méltatták, hanem örömmel emelték ki a helyi tájház fejlő­­dését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában