Már csak egy lépésre a világűr

2022.12.21. 11:06

Elon Musk rakétáján utazik majd a győri Széchenyi István Egyetem kommunikációs modulja

Alig néhány hónap alatt kellett csodát tennie a SZESAT csapatának. Alig fél év alatt kellett elkészíteniük egy olyan eszközt, ami kibírja egy űrutazás viszontagságait és utána még jeleket is képes sugározni. Minden más egyetemnél gyorsabban teljesítették a feladatot.

Folytatás az 1. oldalról.

Simon András János mutatja, hogy a tervek szerint mekkora lesz majd a saját műholdjuk. Fotó: Rákóczy Ádám

Karnyújtásnyira az űrminősítés. A Budapesti Műszaki Egyetem műholdját december elején búcsúztatták a készítők. Most Glasgow-ban tesztelik, mindenben megfelel-e a legszigorúbb szabványoknak. A műholdon van a Széchenyi István Egyetem csapatának eszköze is. – Egy éve kaptuk a lehetőséget, hogy csatlakozzunk a projekthez – mondta el Marton Gábor, a SZESAT műholdas csapatának vezetője.

– Tavaly decemberben kaptuk meg az első instrukciókat, és január elejére készült el a prototípus. A félvezetők hiánya azonban újratervezésre kényszerített minket. A márciusi egyeztetésen tudtuk meg, hogy májusra le kellene adnunk az első tesztmodult, június elsején pedig már a röpképes, végleges darabot. A csapat egyik nagy büszkesége, hogy nemcsak időre elkészültek, hanem a projektben részt vevők – teljesítve a kért feladatot – minden egyetemnél hamarabb adták le az eszközüket.

Marton Gábor, Magda Martin és Keresztény Dániel a csapat által fejlesztett modullal. Fotó: Horváth Márton
Fotós: Horvath Marton

– Hosszasan teszteltük. Rázópadon 12 G erőhatásnak tettük ki. Hősokk-kísérletet végeztünk, –40 fokra hűtöttük, majd 3 másodperc alatt +60 fokra melegítettük. A pünkösdi hosszú hétvégét szintén a kamrában töltötték a modulok, ezalatt 45 percenként váltakoztak az említett hőfokok. Szakemberek ellenőrizték a forrasztásokat, a szabad szemmel nem látható illesztéseket pedig röntgen- és CT-felvétellel vizsgáltuk. 

– Nem volt a konyhamérlegnél pontosabb mérlegünk, viszont nem hagyott minket nyugodni, hogy nem tudjuk az eszköz pontos súlyát. Így jutott eszünkbe a mondás, hogy pontos, mint a patikamérleg. Gondoltuk, lehet, őrültnek néznek, de megkérdezzük a közeli gyógyszertárban, nem mérnék-e le nekünk. Először meglepődtek, de végül nagyon kedvesek voltak, és megcsinálták, így tudjuk, hogy pontosan 3,84 gramm az eszköz – mondta el Simon András János, a SZESAT-szakkollégium vezetője. 

Marton Gábor elárulta, a kilövést követően az első hét perc lesz a legkritikusabb. 

– Ha minden a tervek szerint halad, jövő májusban Elon Musk SpaceX Falcon 9-es rakétája viszi majd az űrbe többek közt ezt a műholdat is. Az űrbe érkezésig lesz a legnagyobb sokknak kitéve az eszköz, ezt követően már viszonylag stabilak lesznek a körülmények 300–500 kilométeres magasságban. A műhold körülbelül 90 percenként kerüli majd meg a Földet. 

Röntgen

A csapat eszköze a műhold más rendszereit felhasználva sugározza vissza a „SZE-University, Hungary-Gyor, HA1KHJ-Radio-Club” üzeneteket, valamint a rádióamatőr-hívójellel rendelkező tervezők hívójeleit és az építést segítők nevét. 

– Már gőzerővel készülünk a műhold jeleinek vételére, hamarosan üzembe helyezzük az új, 3 méter átmérőjű parabolaantennánkat, melynek a forgatásához nagy segítséget kaptunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól. Már több sikert elkönyvelhettünk, a legnagyobb öröm az lenne, ha végig venni tudnánk a saját üzeneteinket a földi állomásunkon. 

A csapat az első űreszköz készítésén fellelkesülve azt tervezi, hogy egy saját műhold építésébe fog. Ehhez egyetemisták és középiskolások segítségét egyaránt várják. 

– Ez az együttműködés rávilágított, hogy milyen sokrétű dolog ez, villamosmérnökök, fizikusok, mérnökök, jogászok és marketingesek egy­aránt kellenek hozzá. Emellett szeretnénk helyi cégeket is bevonni, nem feltétlenül csak anyagi támogatásra, az alapanyag, eszköz vagy tesztelési lehetőség számunkra ugyanolyan értékes segítség. 

A projektben részt vesznek: Marton Gábor, Keresztény Dániel, Magda Martin, Nagy Zoltán, Hegyi Ákos és még sokan a SZESAT-szakkollégiumból, valamint a Honfy József Rádióamatőr Klub tagjai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában