Ausztria

2022.12.07. 17:07

Bécs: bentlakásos otthonok helyett saját otthon a fogyatékossággal élőknek

Az osztrák főváros célja, hogy bentlakásos otthonok helyett a saját otthonaikban élhessenek lehetőségeikhez mérten önállóan azok a fogyatékossággal élők is, akiknek sok segítség kell a mindennapokban. Ezért 2022-ben két újabb kiscsoportos lakószövetséget hoztak létre, öt támogatott lakhatású otthont pedig úgy alakítottak át, hogy a lakók sokkal önállóbb életet élhessenek.

kisalfold.hu

Önállóan élni – kerekesszékes Bécsben © Eurocomm-PR / Regina Hügli

„Hogy minél több fogyatékossággal élő ember élhessen önrendelkezőbb életet, a Fonds Soziales Wien jelentősen kibővítette mobil támogatási szolgáltatásait. Célunk, hogy azok az ügyfeleink is saját lakásban élhessenek önrendelkező módon, akiknek magas a támogatási igénye” – mondta a bécsiek számára szociális szolgáltatásokat nyújtó Fonds Soziales Wien (FSW) osztályvezetője, Harald Motsch az év összegzése kapcsán. 

A Fonds Soziales Wien különféle lakhatási szolgáltatásokat támogat, hogy a fogyatékossággal élő emberek is saját lakásban élhessenek - olyanban, amelynek bérleti szerződését saját maguk írták alá. Az úgynevezett kiscsoportos lakószövetségek például azok számára teszik lehetővé a saját otthont, akiknek magas a támogatási igénye. Ennél a lakhatási formánál a lakók a saját kis garzonjaikban laknak, önállóan, de éjjel-nappal rendelkezésre áll valaki, aki a saját lakásukban segíteni tud nekik, ha erre szükségük van. Az FSW 2022-ben az eddigiek mellé két további ilyen lakószövetséget hozott létre partnerszervezetekkel közösen. 

Ezen kívül öt támogatott lakhatású otthont – ahol a lakók a nap 24 órájában kaptak segítséget, ellátást – úgy alakítottak át, hogy a lakóknak nagyobb legyen az önállósága, önrendelkezése. Az idei fejlesztéseknek köszönhetően az FSW további 450 ügyfelének tud a saját otthonában segítséget nyújtani, ami összesen 2.760 ügyfelet jelent. 

A szolgáltatások mennyiségi bővítése mellett az FSW a minőség fejlesztésére is figyel. Ilyen projekt például az egyik partnerintézménye, a LOK (Leben ohne Krankenhaus/Élet a kórházon kívül) új, participatív gondozási kezdeményezése, amelynek keretében pszichés betegséggel élő emberek kapnak határozott ideig gyors és rugalmas segítséget, amikor például új helyre költöznek. A projekt különlegessége, hogy a támogatók fele peer, vagyis maguk is érintettek. Mivel ők is hasonló cipőben jártak, saját tapasztalataik alapján pontosan tudják, a támogatást igénylők miként élik meg a helyzetet. Így sokkal jobban tudnak segíteni nekik, hogy leküzdjék gátlásaikat és önállóbbak legyenek, maguk hozzák meg a döntéseket.

A Sozialwerke Clara Fey, amely szintén a FSW partnere, olyan fiatal felnőttek számára biztosít támogatott lakhatást, akik ki akartak kerülni a 24 órás ellátást nyújtó intézményből, de még nem állnak készen arra, hogy mobil támogatással önállóan éljenek egy saját lakásban. A Sozialwerke Clara Fey által fenntartott otthonban így minden segítséget megkapnak, amire szükségük van, ugyanakkor megvan a szabadságuk ahhoz, hogy önállóan is kipróbáljanak dolgokat és felkészüljenek az önálló életre.. 

A Fonds Soziales Wien – amellett, hogy olyan szervezeteket és projekteket támogat, amelyek fogyatékossággal élő személyeket segítenek a lehető legönállóbb életben – nagy hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élő emberek inklúziójának ösztönzésére. Ezért „Befogadó Bécs 2030 – egy város mindenkinek” címmel idén ősszel széles körű részvételi projektet indított útjára. A kezdeményezés keretében – az élet tizenkét területéhez kapcsolódóan - bárki elmondhatja a véleményét, ötletét, miként lehetne befogadóbb Bécs. Ezután ezekből célokat és intézkedéseket fogalmaznak meg, amelyeket 2030-ig meg is valósítanak.

A Fonds Soziales Wien szolgáltatásait 2021-ben 14.640 fogyatékossággal élő ember vette igénybe 333 millió euró értékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában