Gyarapodás

2022.12.21. 11:35

Baby Boom a győri Xantus János Állatkertben: Spooky, a pingvin, Nadine, a csimpánz és a csupasz kis földimalac a legújabb nevezetesség - újabb fotók

A 2022-es év határozottan pozitívan zárult a győri állatkert számára. A tél kezdete hatalmas örömöket hozott. Gondozóik szakértelmét és szeretetét hogy is hálálhatnák meg jobban az állatok, ha nem azzal, hogy új apróságokat hoznak a világra.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

Kattogtak a fotósok kamerái: mint egy sztár, úgy mászott elő szerdán a győri állatkert egyik helyiségében a melegítőpaplannal letakart ketrecből egy csupasz kis állatka. A kis földimalacra a gondozó talált rá társai között november 29-én. Mivel anyja nem nevelte, Bagó Bálint, az állatkert orvosa vette magához. Az apróság kétóránként eszik, etetések után pedig mély, édes álomba merül. Három hetesen a tejpótló mellett már a bébi tápot is kóstolgatja, most 3,5 kilogrammos. Nevet még nem kapott, majd januárban a látogatók választhatják ki a legjobbat az interneten.

A győri földimalac hím, Jar-jar, előző párjával sem tétlenkedett családalapítás ügyében sem.

2010 tavaszán bekerültek a hírességek közé azzal, hogy az ő kicsinyük lett Magyarország első földimalac bébije. Akkor a világon ő volt a harmadik kis földimalac, amely állatkertben született, 2015-ben pedig megszületett a kishúga is. A valenciai állatkertből három éve új nőstény földimalac érkezett. Sofie és Jar-Jar pedig, mint az ábra mutatja, jól megértették egymást. A Győri Állatkert az afrikai földimalacot az Európai Fajmegőrzési Program keretei között tenyészti a kontinensen egyedülálló sikerességgel. A földimalac Afrikában, a Szahara alatti területeken él. Termeszekkel táplálkozik, a termeszvárak szétbontásában mesterien használja termetes ásó karmait. Akár tíz méteres gödröket is ás magának, amelyeket a környék többi állata is előszeretettel kibérel, ha már elhagyatott.

Ugyancsak pénteken mutatták be a nyilvánosságnak a csimpánz és pingvinkölyköt. November 17-én látta meg a napvilágot Nadine, a csimpánz, akinek a születése jókora meglepetés volt, ugyanis édesanyja, Bianca idős már. A szaporulattal Lara, Európa legidősebb csimpánzának halála után újra héttagú az állomány, továbbra is az ország legnagyobb kolóniája. A pápaszemes pingvincsapat legújabb tagja, Spooky október elsején érkezett. Két hónapos koráig a gondozói kézzel nevelik, hogy a fióka megszokja a közelségüket. Már túlesett a tollváltáson, nemsokára medencében úszik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában