Rendőrszemmel

2022.12.18. 10:00

Ajándékvásárláskor is legyünk résen - Hasznos tanácsok a kapuvári rendőrség főelőadójától

A zsebeseknek kifejezetten kedvez a nagy tömeg, legyünk hát résen az ajándékbeszerzésnél. Rendőrszemmel sorozatunkban az internetes vásárlás veszélyeire is kitérünk.

Kustor Réka

Esélyük se legyen a zsebtolvajoknak, figyeljünk táskánkra, értékeinkre.

– A karácsonyi ajándékok beszerzésének alkalmával rendszerint tömeg alakul ki a nagyobb boltokban, bevásárlóközpontokban. Ezt használják ki a zsebtolvajok. Van, hogy csapatban dolgoznak, nemcsak a zsebből, a táskákból is pillanatok alatt meglovasítják az értékeinket, ezért is vigyázzunk rájuk fokozottan. A pénztárcát tartsuk nehezen hozzáférhető helyen, például a ruházat belső zsebében, a táskát pedig fogjuk szorosan magunkhoz. Autónál fennáll a gépkocsifeltörés veszélye. Ne hagyjunk jól látható helyen értékes dolgot, amit lehet, vigyünk magunkkal vagy tegyük a csomagtartóba – sorolta a jótanácsokat Varga András rendőr százados, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. 

Varga András rendőr százados a tűzijátékok használatáról is beszélt a Kisalföldnek. Fotó: Kustor Réka

Internetes vásárlásoknál is legyünk körültekintőek. Gyanús, ha nincs elérhetőség, ha túlzottan alacsony az ár, csak előre utalással lehet fizetni, nézzünk utána a megadott székhelynek. Előfordul, hogy a csomagban az általunk rendelttel ellentétben értéktelen, használhatatlan holmi van. Volt rá példa, hogy telefon helyett egy zacskó rizst kapott a vásárló – emelte ki a százados, aki a baleset-megelőzésre is kitért. 

– A téli időjárás miatt megváltoztak az útviszonyok. Jeges, vizes, csúszós lehet az út, ezért kérjük, hogy mindenki az adott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessen. Javasoljuk a téli gumi használatát. Jellemző baleseti ok az abszolút gyors- hajtás, amikor meghaladjuk a megengedett sebességet, és a relatív gyorshajtás is, mikor a megengedett sebességen belül vagyunk ugyan, de nem az út-, látási és időjárási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedünk. Az ünnepek alkalmával ki kell térnünk a zéró toleranciára, aki ivott, ne vezessen, aki vezet, ne igyon. A kerékpárosok esetében az illetőnek a biciklizésre képes állapotban kell lennie. 

Végül néhány gondolat a tűzijátékról. A petárda tiltott, tűzijátékot csak a kijelölt helyeken lehet vásárolni, működtetni az év utolsó napján este 6 és reggel 6 óra között. Ami megmarad, visszaveszi az eladó. Az erős hanghatásra az állatok megijedhetnek, kérjük, hogy a kedvenceikre fokozottan figyeljenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában