Jubilál a győri konzi

2022.12.09. 13:16

Ajándékkoncert egykori diákoktól Győrben - mutatjuk a részleteket

Különleges hangversenyre készül a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, a győri „konzi”. Az intézmény egykori növendékei, a hazai és nemzetközi porondon is sikereket elért zenészek adnak ajándékhangversenyt december 13-án a zsinagó­gában.

Ollári Gergely

Az intézmény 75. évfordulójára egy jubileumi tabló is készült, amelyet az iskolában állítottak ki. Felvételünkön Baross Gábor igazgató.

Fotó: Csapó Balázs

  • Az ünnepségsorozat második részében ismert művészeket hallhat a közönség.
  • Az intézmény 1946-ban nyitotta meg kapuit, akkor még Győri Állami Zenekonzervatórium néven.
  • Jelenlegi elnevezését ’92-ben vette fel azzal az elgondolással, hogy az európai zenetörténetben maradandót alkotó Richter János munkásságát és példaértékű életművét szem előtt tartva nevelje és oktassa a jövő generációjának kiváló muzsikusait.

Napjainkban nemcsak a zeneoktatásban betöltött szerepe kimagasló, szerves részét alkotja Győr kulturális életének. Szoros kapcsolatot ápol a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karával, a Győri Filharmonikus Zenekarral.

– A jubileumi ünnepségsorozat első része már lezajlott az elmúlt tanév végén. Jelenlegi diákjaink adtak egy nagyon szép és magas színvonalú koncertet. A mostani hangversenyt ajándéknak szánjuk mai és volt tanulóinknak, kollégáinknak, zenebarátoknak. Egykori konzisok állnak a pódiumra –fogalmazott lapunknak Baross Gábor, az iskola igazgatója.

A győri „konzi” a régió egyetlen zeneművészeti szak­gimnáziuma, ahol kizárólag klasszikus zenét oktatnak. Az utóbbi tíz évben nem nagyon volt olyan hazai vagy nemzetközi szakmai verseny, ahol ne szereztek volna rangos helyezéseket a Richter tanulói. Az elballagó diákok nagy része szakirányú felsőoktatási intézményben tanul tovább, de többen nyertek felvételt jogi, mérnöki, tanári, gyógypedagógiai karra is.

– A december 13-i koncerten fellépők egykori diákjaink, köztük világjáró, jelentős színpadokat bejárt művészek, akik megmutatják, hogy tehetséggel, szorgalommal és kitartással milyen messzire lehet eljutni – tette hozzá az igazgató.

Az intézmény 75. évfordulójára egy jubileumi tabló is készült, amelyet az iskolában állítottak ki. Felvételünkön Baross Gábor igazgató.
Fotós: Csapó Balázs

Neves művészek

Az ünnepi koncertnek az egyetemi hangversenyterem (a volt zsinagóga épülete) ad otthont december 13-án, kedden 18 órától. Fellép többek között Lukács Gyöngyi operaénekes, Kossuth-díjas érdemes művész, Tarkövi Gábor, a berlini filharmonikusok volt szólótrombitása, Wiedemann Bernadett, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas magánénekese, Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám világjáró szólisták.

Fiatal „öregdiákként” szerepel az idén Weimarban diplomázó főiskolai hallgató, Baross Ádám, aki több hazai és nemzetközi zongoraverseny győztese, helyezettje. Meglepetésként pedig a konziból diákzenekarként induló legendás Tea együttes trióformációja (Tóth Tamás, Nemes Tibor, Holló Aurél) is fellép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában