Törődés és kihívások

2022.12.17. 07:25

A győri idősotthonokba is kezd visszatérni az élet, készülnek a karácsonyra

Az energiaválság nem, az egészségi állapotuk viszont annál többeket indít arra, hogy elhelyezésüket kérjék az idősotthonokban.

Bella Violetta

Az idősek értékelik a törődést, különösen így, ünnepek környékén.

Forrás: Pixabay

Megedzett bennünket az elmúlt pár év – mondja Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr igazgatója a járványügyi intézkedésekre utalva. 

– Kezd lassan visszatérni az élet az idősotthonokba a Covid múltával. Újra minden telephelyünkön lesz karácsonyi készülődés és ünnepség, amiben részt vesznek részben az otthon lakói és dolgozói, valamint óvodások és iskolások. 

Az igazgató elárulja, hogy a növekvő energiaárak egyelőre nem okoztak beköltözési hullámot. Azonban egyre magasabb számban olyanok jelentkeznek, akiknek ápolásra, gondozásra van szükségük fizikai vagy mentális állapotuk miatt. Ez pedig kihívást jelent. 

– Egyre kevesebben választják hivatásuknak az idősellátást, ahogyan az egészségügyet is. Egy ápolónak akár több száz kilót kell megmozgatni egy nap. Jelenleg az ellátást többségében szociális ápoló és gondozó végzettségű szakemberek látják el, de az egyre romló egészségi állapotú idősek miatt szinte egészségügyi képesítésű emberekre lenne szükségünk. Folyamatosan keresünk megfelelő szakembereket – részletezi lapunknak Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr igazgatója. Ennek ellenére úgy érzi, a kollégák sosem csak „letudták” a munkájukat; szeretetteljes törődést visznek az idősek mindennapjaiba. – Célunk, hogy minőségi legyen az idő, amit az otthonainkban eltöltenek. A hozzátartozók és az idősek értékelik ezt és vissza is jelzik – hangsúlyozza. 

Nehezen élik meg a hozzátartozók 

A mentális leépülést különösen nehéz feldolgozni. 

– A kollégáinknak rengeteg technikája van arra, hogy a demens, mondjuk minden reggel „munkába induló” idősekkel hogyan bánjanak. A hozzátartozóknak nehezebb elfogadni, hogy a család egykori „tekintélyszemélye”, édesapja, édesanyja mentálisan hanyatlik. Igyekszünk segítséget nyújtani a hozzátartozóknak. 

Úgy tartja, a gondoskodásban három fél vesz részt: az idős, a hozzátartozó és az intézmény, ezért igyekeznek a partneri viszony fenntartására. 

– Fontos tájékoztatni a családokat arról, hogyan tudják segíteni az ellátást. Az intézményben sokféle diétát biztosítunk, de vannak, akik szeretnek sütni. Meg kell beszélnünk, hogy mit tudnak hozni látogatáskor az idős hozzátartozójuknak, ha esetleg cukros vagy nyelési nehézséggel küzd. 

De az is fontos, hogy a családok is informálják az otthont. Például az idősotthoni elhelyezésre várót esetleg fogadta-e más intézmény, lekerülhet-e a várólistáról. Vagy változott az egészségi állapota, és ezzel az ápolási igénye. 

Több az ápolást igénylő, miközben munkaerőhiány érinti az idősgondozást. 
Forrás: Pixabay

Várólisták és férőhelyek 

A győri önkormányzat fenntartásában két átmeneti gondozóház és négy tartós elhelyezést biztosító intézmény működik. 

– Az átmeneti elhelyezés ideális lehet, ha az ápoló hozzátartozónak műtétje lesz, vagy ha az idős combnyaktörése után egy ideig több segítségre szorul. Tartós elhelyezésről beszélve az igények magasabbak, mint amennyi férőhelyet biztosítani tudunk. Férfiak esetén másfél év, nők esetén pedig 2–2,5 év várakozási időről beszélünk. 

Minden egyes élethelyzetről külön kell gondolkodni, de érdemes előre tervezni. 

– Érzelemvezérelt folyamat, és nem könnyű döntés a családoknak beadni a hozzátartozójukat, de aki magára vállalja az ápolást, könnyen elfárad. Merjenek segítséget kérni! Mi itt huszonnégy órás szolgálatot biztosítunk. De az intézmény működéséből adódóan máról holnapra nem tud segíteni, hiszen folyamatos telt házzal működünk. 

Kányai Róbert szerint az önkormányzat jó gazdája az intézményeknek, több telephelyüket fel tudták újítani, legutóbb a Répce utcai épületre került napelem is a szigetelés mellé. 

– Folyamatosan egyeztetünk a bővítés lehetőségeiről is, de több szempontot kell vizsgálni. 15 évvel ezelőtt az ágyaknak tíz százaléka volt kórházi ágy, most tíz százalék nem az. Eltolódtak az igények. A munkaerő és a jelenlegi kapacitás megtartása az aktuális feladat inkább érzésem szerint. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában