Többen jöttek, mint mentek

2022.11.30. 09:07

Vonzó a régiónk - Aki Győr-Moson-Sopronba költözik, az többnyire marad is

Tavaly 16 ezren költöztek Győr-Moson-Sopronba, többen, mint ahányan elhagyták a megyét: a fővárosi agglomeráció után régiónk a legnépszerűbb célpont az országon belül új otthont keresők között. Aki idekerül, hűséges marad, 85 százalékban megyén belül vándorol.

Gyurina Zsolt

Seebauer József és felesége, Gyöngyi örülnek lázi szép új otthonuknak. A négy fiú felnőtt, váltottak. Fotó: Rákóczy Ádám

Seebauer József és felesége, Gyöngyi az érkező 534 egyike: a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfaluról költözött Láziba tavaly tavasszal. Az egyik oldalon a Dunára, a másikon a hegyekre néző kétszintes családi házuk a négy fiú elköltözése miatt már nagy volt, új otthont kerestek. Ezt találták meg a 700 fős Láziban, méghozzá olyan helyen, ahol senkit sem ismertek. A falu központjában fekvő házuk takaros, szigetelt, hozzá sem kellett nyúlni.

Seebauer Józsefék sajnálják ugyan a régi lakhelyüket, ahol évtizedekig éltek és minden sarkot ismertek, sőt, József a saját kezével vert be minden szöget. Hozzátették, hogy ma már nehezebb volna nyélbe ütni az ingatlanvásárlást: nagyon felmentek az árak a Győrtől távolabbi településeken is, ráadásul az energiaválság óta egykori szigetelés nélküli, nagy családi házukra kevesebben vágynának. 

– Nagy bátorság volt 60 évesen új életet kezdeni, de nem panaszkodhatunk – osztotta meg velünk Seebauer Józsefné. – A szomszédok rendesek, Győr autóval közel van és beléptünk a helyi nyugdíjasklubba, ahol sok új barátra leltünk. Ma már nyitott a világ, a Berlinben vagy a Biatorbágyon élő fiunk ugyanúgy meg tud minket itt is látogatni, mintha bárhol máshol laknánk az országban. 

 Nem állnak tovább

A budapesti agglomerációt követően a legnépszerűbb költözési cél Győr-Moson-Sopron az ingatlan.com legújabb elemzése alapján. A megyébe több mint 16 ezren érkeztek tavaly, 14 ezren hagyták el. Balogh László vezető gazdasági szakértő úgy fogalmazott: egyben 2021 leghűségesebb megyéje Győr-Moson-Sopron, hiszen az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb, 85 százalékos arányban megyén belül találtak új otthonra; Baranyában és Vasban ez 84 százalék, a lista végén Nógrád áll 76 százalékkal. Az ide költöző 16.213 emberből a legtöbben Veszprém és Komárom-Esztergom megyéből, valamint Budapestről érkeztek. Elköltöztek 14.061-en, körükben Budapest, Pest és Veszprém megye volt a legkeresettebb (részletek a táblázatban). Győr-Moson-Sopron megyén belül pedig 22.644-en váltottak lakhelyet, 10.156-an másik településre, több mint 12 ezren pedig az adott településen belül költöztek el. 

 

A CSOK segít a választásban 

Csörnyei Tamás, a győri I4You ingatlaniroda szakértője szerint a falusi csok által érintett települések voltak a megyében a legnagyobb nyertesei a beáramlásnak. Így például Pannonhalma vagy Győrság. Hangsúlyozta, hogy régiónk mindig a legkedveltebbek közé tartozott az országban. Megjegyezte, hogy nagyobb változás az ingatlanpiacon majd a tavasszal várható, amikor erősen éreztetni fogja hatását az energiaválság miatt piacra kerülő, nehezebben eladható, szigetelés nélküli családi házak tömege. 

Hétszázezer felett 

Az ingatlan.com adatbázisa szerint novemberben az eladásra váró 4657 ezer lakóingatlan adatai alapján Győrben a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker- vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 737 ezer forint, míg egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 53 millió forint. Sopronban 691 ezer, Mosonmagyaróváron 641 ezer, Győr- újbaráton 683 ezer, Hegyeshalomban 571 ezer, Levélen 598 ezer az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 50,5–85,4 millió forint között változott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában