Nehezebb lett az üzemeltetés

2022.11.07. 08:01

Téli nehézségek a Győri Állatmenhelyen

A Győri Állatmenhelyen mindennap azon dolgoznak, hogy elhelyezzék, gondozzák a kóbor és elhagyott állatokat, majd szerető gazdákat találjanak számukra. A drasztikus energiaár-növekedés és az infláció miatt egyre nehezebb feladat a menhely üzemeltetése és fenntartása. Költségeik, főleg a fűtés miatt idén 12 millióval emelkednek.

Simon Roberta

Mohr Krisztina az egyik mentett cicával állította be az ideális hőmérsékletet a macskaházban, amit infrapanellel fűtenek. Fotó: Rákóczy Ádám

A Győri Állatmenhelyen is készülnek a hidegebb hónapokra. A belső, fűtött kennelekbe a kisebb testű rövid szőrű fázósabb mentvényeket helyezik el. Fűtik még az orvosi és betegszobákat, a szociális tereket és a macskaházat. Fa- pellettel, illetve elektromos infrapanellel melegítenek. A külső kennelekre hőstopfüggönyöket szerelnek fel télen, így zárttá válik és a csapadéktól, széltől is óvja az árvákat. Emellett bélelt, szigetelt kutyaházakat helyeznek ki a kifutókba – tudtuk meg Nagy Pétertől, az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagjától. 

Háromszoros rezsiárak 

– Minden szervezet nagyon nehéz helyzetben van az energiaárak drasztikus növekedése és az infláció miatt. Nálunk is érezhetőek ennek hatásai. Megnőtt a kidobott állatok száma, akiket betegen, sérülten találnak állatbarátok az út mellett, erdők szélén vagy a menhelyek elé dobozban ledobva – magyarázta Nagy Péter. 

Bobbyly igen fázós, ezért rá különösen figyel Mohr Krisztina. Fotó: Rákóczy Ádám

A létszámnövekedés és a súlyos állapotú állatok száma nagyobb terhet ró az állatvédőkre, a győri menhelyen közel 140 kutyáról és 60 cicáról gondoskodnak. – A költségek növekedése minket több oldalról is érint. A gyógyszer- árak és a kezelések árai az árfolyam-ingadozás miatt változtak. A katás átalakítások következménye, hogy a beszállítóinknak is áfás árat kell fizetnünk. Az energia- árak emelkedése miatt a havi villanyszámlánk 160 ezer forintról 300 ezerre nőtt. Az éves fűtésianyag-szükségletünk eddig másfél millió forint alatt volt, ez most négy és fél millióra emelkedett. Illetve az üzemanyagot is piaci áron vásároljuk, mert ránk nem érvényes a kedvezmény. Ehhez jönnek még az eledelek, almok és a speciális tápok, valamint a tisztítószerek és az egyéb kellékek – fejtette ki Nagy Péter. 

Több kidobott állat 

Érthető, hogy a kialakult gazdasági helyzetben sokan kerülnek nehéz körülmények közé és a gazdák kiadásai is megnövekedtek. Péter azonban nem tartja elfogadhatónak, hogy ha valaki emiatt felelőtlenül kidobja a családtagnak számító kutyáját vagy macskáját. 

A menhely hónapok óta telt házzal működik, többször vezettek be létszámstopot. Ha valaki a saját állatát akarná beadni az állatmenhelyekre, készüljön arra, hogy hosszas várólisták vannak a legtöbb helyen. A rossz állapotban talált, beteg és sérült mentvények elsőbbséget élveznek. 

– Befogadóink nagy része megfontoltan érkezik. A győri menhelyen hosszas ismerkedési folyamat és próbaidőre költözés előzi meg a végleges befogadást. Nálunk nem működik, hogy az ünnepek előtt valaki beállít az úgymond „ingyenajándékért” – emelte ki a vezető. 

Támogatás egy mozijegy árával 

A sikeres halloweeni tökfaragós akciójuk után újabb kezdeményezést indítanak el. – Idén 12 millió forinttal fog többe kerülni a működési költségünk. Szeretnénk „sok kicsi sokra megy” alapon kampányt indítani és felkérni a támogatóinkat, hogy havonta, rendszeresen egy mozijegy árával (2299 forinttal) támogassanak bennünket. Szerintünk ez egy család költségvetésébe még belefér, azonban nekünk összeadva hatalmas segítség – mondta el lapunknak Nagy Péter, az Emberek az Állatokért Alapítvány kuratóriumi tagja. Decemberben pedig előre hozottan ismét felállítják a karácsonyi kuckójukat és várják a készülődésre és fadíszítésre az állatbarátokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában