A püspök a pálinkafőzők védőszentje is

2022.11.30. 22:44

Minden út és pohár Szent Miklóshoz vezet Győrben

Tizenhatodik alkalommal gyűlik össze szombaton a Magyar Pálinka Lovagrend a győri görögkatolikus templomban. A nemes tömény ital védőszentjét, Szent Miklóst ünneplik, adományaikkal pedig az örökébe is lépnek az elesettek gyámolításában.

kisalfold.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Pesthy Márton

– 2006-ban kezdtük el feleleveníteni azt a régi céhes hagyományt, miszerint Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje, és december 6-át a pálinka napjává nyilvánítottuk – mondja Barabás Attila, a lovagrend nagymestere, a Győri Likőrgyár vezérigazgatója. – Ez ma már minden szakmai szervezet közös ünnepe.

De mivel Miklós püspök nemcsak a pálinka, hanem az el- esettek, rászorulók védőszentje is, a lovagrend minden évben adományokat is gyűjt, hogy a mise után átadja. – Idén a győri Csillagszem Down Egyesület támogatásával folytatjuk a miklósi hagyományt, akik Down-szindrómás gyerekek fejlesztésével foglalkoznak. Hét számjegyű, jelentős összeggel segítjük a munkájukat.

Az alkalomra Kalocsáról ide érkezik a myrai püspök csont- ereklyéje is. – Így Szent Miklós jelenlétében ünnepeljük meg, az ő felekezetében, a Szent Miklós-templomban és Miklós napján a pálinkafőzőket – mondja Barabás Attila. A Pálinkáért Érdemrendet is átadják a lovagrend ünnepén Vértes Tibornak és Boldoczki Pálnak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában