Láthatatlan kerékpárosok

2022.11.11. 18:01

Közösségi bringázással hívták fel a figyelmet a lámpák és a fényvisszaverők használatára Győrben - fotók

Közel harmincan vettek részt pénteken azon a nyolc kilométeres kerékpártúrán, amit a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezete közösen tartott. Az esemény célja, az volt, hogy felhívja a kerékpáros figyelmét a lámpahasználatra.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

A közúti közlekedés legsérülékenyebb résztvevői a gyalogosok mellett a kerékpárosok. A bringások ráadásul sokkal több időt töltenek olyan útszakaszon, ahol gépjárművekkel együtt haladnak. Sötétedés után a kivilágítás nélküli biciklis azonban szinte láthatatlan a sofőrök számára, még köztéri világítás mellett is. Ennek ellenére a megyei tapasztalatok azt mutatják, hogy kevesen használják a lámpát.

– Az első és hátsó lámpa mellett a kerékre szerelhető prizmák is rengeteget segítenek – mondta el Majorné Bajnok Eszter rendőr százados a tegnapi program egyik szervezője. – A balesetek jelentős része elkerülhető lenne, ha a kerékpárosok több figyelmet fordítanának a láthatóságra. A közvilágítás vagy egy fényvisszaverő csíkos kabát nem elegendő ahhoz, hogy sötétben is biztonságosan lehessen közlekedni. A fiatalok különösen gyakran megfeledkeznek erről.

A rendőrség Látni és látszani kampányának legutóbbi eseményén lelkes bringások tettek egy kört a városban, lámpákkal, fényvisszaverőkkel és láthatósági mellényekkel felszerelkezve. A résztvevők indulás előtt közösen ellenőrizték a kerékpárjaik és ruházatuk láthatóságát, ahol kellett, kiegészítették egy-egy prizmával vagy fényvisszaverő csíkkal. 

– Fontos, hogy ne csak nézzünk, lássunk is – emelte ki Koller József rendőr törzszászlós, baleseti helyszínelő a résztvevőknek. – Ha szabályosan haladunk, akkor is figyeljük a közlekedés résztvevőjének mozgását. Jobb biztonságban hazaérkezni és magunkban megállapítani, hogy valaki megint nem figyelt eléggé, mint egy baleset áldozatának lenni.

A nyolc kilométeres úton a sort Tömböly Tamás a Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének titkára vezette. A tekerés során olyan szakaszokat is útba ejtettek, amik a biciklis közlekedés során kiemelt figyelmet igényelnek, mivel sok a baleset, illetve szabálytalanság ezeken a helyeken.

Szalay Jánosné és Korsós János né már évek óta rendszeresen kerékpároznak, rengeteget túráznak. Bakonyalját és a Pannonhalmi dombságot is bejárták már.

– Mivel többször megyünk olyan szakaszokon, ahol nincs külön kiépített kerékpárút, ezért kiemelten figyelünk a láthatóságra. Sötétedés után azonban nem szoktunk biciklizni. Sok figyelmetlen autós van, így ilyenkor biztonságosabbnak érezzük gyalog közlekedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában