Kapnak, de adnak is élményeket

2022.11.07. 19:00

Erdélyi testvértelepülésük gyerekeit látták vendégül a dénesfaiak

Tizenkét harasztkeréki diák ismerkedett a szűkebb régió látványosságaival, történelmével.

Cs. Kovács Attila

Az erdélyi gyerekek Dénesfán, az állampolgársági eskük emlékére állított kopjafáknál.

Erdélyi gyerekek töltötték őszi szünidejüket Dénesfán, a helyi önkormányzat vendégeként. A község egymillió forintos állami támogatást kapott a testvértelepülési kapcsolatok ápolására, erősítésére, így utazhattak a harasztkeréki fiatalok a Rábaközbe. Számos élménnyel gazdagodtak az egy hét alatt, de Takács Lajos dénesfai polgármester szerint annál sokkal többet adtak. 

– Tizenkét tanulót fogadhattunk és igyekeztünk számukra tartalmas programokat összeállítani. Megnézték Sopront, Kőszeget, Szombathelyt. Voltunk velük a Balatonon, Keszthelyen, a Ság-hegyen, a Somlón. Bemutattuk nekik a beledi közös iskolánkat, a dénesfai óvodát, a kastélyunkat, a Királykápolnát. Ám mi is nagyon sokat kaptunk tőlük. Például, hogy hogyan éljük meg magyarságunkat, hogyan vigyázzunk nyelvünkre és tudatosítják bennünk, hogy egy nemzet vagyunk – fogalmazta meg érzéseit Takács Lajos. – Nehéz mindezt szavakba önteni. Azt inkább látni kell, ahogy a Ság-hegyi trianoni keresztre felnéznek, vagy ahogy az állampolgársági eskü tiszteletére állított kopjafákat átölelik. 
A polgármester szerint a gyerekek ismerik a magyar történelmet, a földrajzot, és az aktuális helyzettel is tisztában vannak. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában