Előadás-sorozat

2022.11.09. 10:57

Aktuális témák a fertőszentmiklósi népfőiskolán

Újra elindult a Fertőszentmiklósi Népfőiskola Egyesület előadás-sorozata, ahol helyi, történelmi és egyházi vonatkozású témákat mutatnak be a vendégelőadók.

Papp Fanni

Fertőszentmiklósi Népfőiskolai Egyesület szervezésében tartott előadást Szigeti Gábor mérnök-tanár a Szénhidrátok szerepe a szervezetben címen.

Fotó: Szalay Károly

A fertőszentmiklósi népfőiskola nagy múltra tekint vissza. Több évtizeden keresztül dr. Istvánffy Miklósné dr. Horváth Katalin helyi gyermekorvos vezette, de januárban átadta az irányítást. 
– Az előadásainkkal, amelyek főként az idősebb korcsoportnak szólnak, olyan lehetőségeket szeretnénk biztosítani, ahol a helyiek találkozhatnak egymással és kikapcsolódhatnak. Igyekszünk egyházi témákat is hozni, hiszen a szervezetünk katolikus vonatkozású. Továbbá célunk a település fiatalságát mozgósítani, így tervezünk olyan programokat is, amelyek számukra is informatívak – mondta el lapunk érdeklődésére Márk Orsolya, az egyesület elnöke. 
A Fertőszentmiklósi Népfőiskola Egyesületnek a katolikus népház ad otthont, ahol novembertől decemberig két-három hetente várják az előadások az érdeklődőket, hétfőnként 18 órai kezdettel. 

– Idén is széles körből merítve, remélhetőleg minél több helyi igényt kielégítve állítottuk össze a szemeszter programját. Nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy olyan elő­adókat hívjunk meg, akiknek van kötődésük Fertőszentmiklóshoz, esetleg innen elszármazottak, és aktuális témákat ölelnek fel – tette hozzá Polgárné Hámor Szilvia, az egyesület titkára. Szilviától megtudtuk, a hétfői előadás a szemeszter második programja volt. – Az első előadást Lakatos Tibor dandártábornok tartotta, aki a járványokról és a háborúról beszélt a résztvevőknek. A téma aktualitása miatt nagy érdeklődésnek örvendett és mintegy százan vettek részt rajta. 
Második alakommal a petőházi Szigeti Gábor nyugdíjas mérnök-tanár és természetgyógyász beszélt a szénhidrátok szerepéről a szervezetben. Az előadó a témájával arra igyekezett felhívni a hallgatóság figyelmét, hogy milyen veszélyeket rejt a túlzott szénhid- rátfogyasztás, illetve korunk népbetegségére, a cukorbetegségre, ami a helytelen táplálkozásból és életmódból ered. 
A népfőiskola következő előadása egyházi vonatkozású lesz november 21-én. Rendhagyó módon 17 órai kezdettel, ugyanis Boldvai Márton Bertalan perjel úr szentmisére várja az érdeklődőket. Majd a megszokott időpontban, 18 órától a premontrei rend történetét mutatja be. 
 

Polgárné Hámor Szilvia, az egyesület titkára.
 

A fertőszentmiklósi népfőiskola szervezésében a szénhidrátok szerepéről Szigetközi Gábor tartott előadást. 
Fotók: Sz. K.

Főként az idősebb korosztályt érdeklő témákról szólnak az előadások, de cél a település fiatalságát is mozgósítani.

Márk Orsolya, a Fertőszentmiklósi Népfőiskola Egyesület elnöke.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában