A csúcsra lőtték magukat

2022.11.30. 08:47

A likócsi 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred női csapata a leggyorsabb és a legpontosabb

A nemrég megrendezett nemzetközi szituációs lövészversenyen egyéni párbaj versenyszámban és csapatban is megszerezték az elsőséget. A férfiak viadalában a Baki András zászlós és Balogh György zászlós alkotta csapat a negyedik helyen végzett.

Dániel Viktória

A katona hölgyeknek három hetük volt, amikor az általános kiképzés mellett gyakoroltak a versenyre. Fotó: Huszár Gábor

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái nagyon jó évet tudhatnak maguk mögött sportteljesítmények terén. Legutóbb a Honvéd Kossuth Lövész Klub szervezésében Szentendrén megtartott szituációs lőbajnokságon szerepeltek kiemelkedően.

A hölgyek mezőnyében egyéni párbaj versenyszámban Juhász Éva főtörzsőrmester szerezte meg az aranyérmet, a Szabó Szilvia százados, Juhász Éva főtörzsőrmester, Kustyán Eszter szakaszvezetőből álló csapat pedig szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. 

– Hat pályát kellett teljesítenünk, melyeken az általános lövészversenyeknél életszerűbb szituációkban kellett lőnünk – mondta el Szabó Szilvia százados. – Jobb és bal kézzel, állva, térdelve és ülve is pontosnak kellett lenni. Emellett meghatározott időn belül kellett leadni bizonyos számú lövést. Egy ilyen megmérettetésre senki nem érkezik külön felkészülés nélkül, így nagyon szoros volt a verseny a nyolc alakulat között. 

A versenyzők többféle pisztolytípussal is lőhettek, de az eredményekből az derült ki, hogy a tapasztalat és a rutin a döntő az ilyen feladatoknál. 

Juhász Éva főtörzsőrmester, Szabó Szilvia százados és Kustyán Eszter szakaszvezető a sikerről beszéltek. 
Fotós: Huszar Gabor

A hölgyek a nem csekély mennyiségű napi teendő mellett készültek fel a megmérettetésre. 

– Három hetünk volt, amikor az általános kiképzési feladatok mellett gyakoroltunk. Nem tudtuk pontosan, mire számíthatunk, így saját pályákat készítettünk és igyekeztünk minél több lehetőségre felkészülni – mondta el Juhász Éva főtörzs- őrmester. – Szerencsénkre itt az ezrednél nagyon jó a sportfelkészítés is. Szabó Szilvia százados, testnevelő tiszt irányítja az edzéseket, egy rendkívül jó hangulatú, összetartó mag alakult ki az évek alatt, amibe a fiatalokat is igyekszünk bevonni. 

Mindhárom hölgy más beosztásban van, így az ezreden belüli feladataik is nagyon különbözőek, ugyanakkor kiemelték: bár számos irodai teendő akad, a kiváló fizikai állóképesség rendkívül fontos számukra. 

– Szeretem ennek a munkának a változatosságát, hogy nincs két ugyanolyan nap. Mindig jön egy új feladat, amit meg kell oldani, és tudjuk, hogy nem adhatjuk fel, mert senki nem fogja kitalálni helyettünk – mondta el Kustyán Eszter szakaszvezető. – A katonanőknél jobb problémamegoldó és logisztikus kevés van a világon – tette hozzá Szabó Szilvia. 

A hölgyek arról is meséltek, hogy elsősorban a kihívás vonzotta őket a katonasághoz. Fiatal nőként szerették volna látni, hogyan állják meg a helyüket egy alapvetően férfias közegben. 

– Elképesztő magasságokat és mélységeket is megél az ember ezen a pályán. A nehéz pillanatokkal való megküzdés pedig olyan tartást ad, mint semmi más – emelte ki Szabó Szilvia százados. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában