Körülnövi az élet

2022.11.01. 08:43

A halottak napja jó alkalom hagyományok őrzésére Benkóné Jancsó Hanna, győri gyászcsoport vezető szerint

Szent Odilo bencés szerzetes vetette fel először, hogy az üdvözült lelkek ünnepe után (mindenszentek) legyen egy olyan nap is, amikor minden elhunytról megemlékezünk. Így honosodott meg a halottak napja, amikor mécsessel a temetőkben, vagy otthon, szép emlékekkel vagy még elszoruló torokkal elköltözött szeretteink előtt tisztelgünk.

Bella Violetta

Forrás: Pixabay

Benkóné Jancsó Hanna mentálhigiénés szakember, gyászcsoportvezető szerint az élet folytonosságához tartozik, hogy kapcsolódunk a múltunkhoz. Ennek fontos állomása a halottak napja, amikor szeretteinkre emlékezünk. Van, aki erre az élete természetes részeként tekint, másnak nehéz feladat emlékezni vagy kimenni a temetőbe. Személyiség és korábbi tapasztalatok függvénye, ki hogy éli meg a halottak napját. 

– A temető az a hely, ahol az előrement szeretteink pihennek és ahol rájuk emlékezünk. A családi hagyományok őrzésére jó alkalmat kínál ez a nap – mondja Benkóné Jancsó Hanna mentálhigiénés szakember a Kisalföld podcastsorozatának legújabb beszélgetésén. 

Amikor az anyósa megmutatta neki a rokonok nyughelyét, úgy érezte, mintha ezzel a történeteiket és a sírhelyek gondozását is ráhagyományozta volna. ­ 

– A gyermekeimmel is beszélgetünk az előrement ősökről. A családi történetbe való beavatás, a történeteik elmesélése tompíthatja a veszteség fájdalmát is. Az élet végességének tudata hasznos, ha beépül már gyermekkortól. Aki megszületik, az meg is hal, a kérdés, hogy mennyit kapunk az Úristentől. 

„Az idő majd begyógyítja” – ez egy olyan üres közhely, amitől tapasztalata szerint a gyászolók nagyon idegesek tudnak lenni. A veszteség annyiféle, ahányfélék vagyunk, de a szakember úgy látja, optimális esetben valóra válik Orvos-Tóth Noémi gondolata: a gyász nem szűnik meg, de az élet körülnövi. 

– Ez az, amihez időt kell adni magunknak. Ott marad, csak nem okoz olyan fájdalmat, mint a kezdeti időkben. 

Hasonlóan felháborító gondolat a gyászolók számára, hogy valami jóra vezet a fájdalom, ez mégis így van. Úgy hívják: poszt­traumás növekedés. 

– A prioritás megváltozik: az igazán fontos dolgokra figyel az ember. Mi ez, ha nem gazdagodás? Persze ezt az árat senki nem szeretné megfizetni a bölcsességért. Nem kérjük a jó Istentől, de kapjuk ezt a tanítást. Megmutatja benne, hogy bármi történik velünk, jót akar. Ez ad reményt, hogy sohasem tart egy mélység örökké. 

Tapasztalata szerint azoknak nehéz szembesülni ezzel a nappal, akik még a gyászfeldolgozás folyamatában vannak. Nem tudták elfogadni, hogy valóban eltávozott a szerettük, mert friss a veszteségük vagy elakadt a gyászfolyamat. Ez utóbbiban kínál segítséget a Napfogyatkozás Egyesület sokféle olvasnivalója, segítő körei. 

Hallgassa meg e heti podcastünket, ha kíváncsi rá, hogyan emlékezzen az, akinek nincs módja sír mellett megállni, vagy honnan ismerni fel azt, ha valaki elakadt a gyászában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában