A kicsik fejlődéséért

2022.10.21. 12:09

Tavaly 89 gyermek született Csornán - a védőnők egyre több feladatot látnak el

A csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén Tóthné Éliás Anikó, a védőnői szolgálat csoportvezető védőnője számolt be intézménye működéséről. Részletesen tájékoztatta a testületet a 2021-es esztendő nehézségeiről, kiemelve, hogy a vírushelyzet komoly próbatétel elé állította a szolgálat munkatársait. Ennek ellenére elvégezték feladataikat, látogatták a fokozott veszélynek kitett családokat, illetve az újszülötteket. Kihasználták a rendelkezésükre álló technikát is gyakran távkonzultáció keretében adtak segítséget és tanácsokat a hozzájuk fordulóknak.

Cs. Kovács Attila

A Magyar Védőnők Napja alkalmából az önkormányzat vezetői minden évben köszönti a védőnőket. Így történt ez idén júniusban is. Fotó: Juhász Réka

Tóthné Éliás Anikó kiemelte, hogy a védőnők kompetencia köre egyre szélesebb, napjainkra már az egész család egészségügyi, szociális problémáinak a megoldásában is részt vesznek, humán szolgáltatásokat nyújtanak, és tanácsokat adnak a felvetődő problémák megoldására. A védőnői gondozás leggyakrabban alkalmazott módszerei a családlátogatás/ távkonzultáció, önálló védőnői tanácsadás, fogadóóra tartása, egészségnevelés a családok otthonában, családlátogatások során, tanácsadóban, oktatási intézményekben (iskola, óvoda), egészségfejlesztés közösségi színtéren.

Szükség van empátiára

A családok komplex gondozása is a feladatik közé tartozik: a családi életre való felkészítés, szülői szerepre "nevelés", kiemelten a várandós nők, csecsemők védelme, rendszeres gondozása, gyermekágyas anya és újszülöttjének gondozása, egészségnevelés (egyéni és közösségi szinten), szűrővizsgálatok végzése, biztosítása, védőoltások megszervezése, lebonyolítása, tanácsadások szervezése, lebonyolítása (várandós; csecsemő tanácsadás – önálló védőnői tanácsadás.

A védőnők családgondozói tevékenységük során kiemelten kezelik a hátrányos helyzetű családokat. Fontosnak tartják az ismerethiányból, szociális, egészségügyi, valamint pszichés okokból adódó hátrányok leküzdésének segítését, az állapotromlás megakadályozását, a problémakezelés előmozdítását a családok mindennapjaiban. A rendszeres, napi kapcsolat lehetővé teszi, hogy kialakuljon a kölcsönös bizalom, elfogadják egymás értékrendjét és kultúráját, ami hatékonyan segíti a problémák felismerését, kezelését.

A megfelelő kapcsolat kialakításához a gondozott családokkal ezeken túl szükség van megfelelő szakismeretekre, empátiára, előítélet mentességre, a másik ember feltétel nélküli elfogadására, hitelességre, elismerésre, egymás tiszteletben tartására, illetve korrekt helyzetfeltárásra, értékelésre. A védőnői munka zömmel oktató – nevelő – segítő jellegű, alapvető eleme az értelemre, érzelemre hatás, ami feltételezi a megfelelő, mindkét fél számára egyértelmű, és érthető kommunikációt. A leghatékonyabb eszköz az egyéni beszélgetés során a meggyőzés, bár néha ez kevésnek bizonyul.

Tóthné Éliás Anikó vezető védőnő. Fotó: Cs. Kovács Attila

A pandémia nehézségei

2021-ben a pandémia miatt új feladatokkal és nehézségekkel találkoztak. A szakmai protokollokban változás történt, alkalmazkodva a járványügyi helyzethez. A rendszeres családlátogatások helyett megjelent a távkonzultáció lehetősége. A helyzet nehézsége volt többek között, hogy az infokommunikációs eszközzel nem rendelkező családoknál a járvány ellenére is szükséges volt a személyes felkeresés. A kötelező védőoltások sem maradhattak el. A két gyermekorvossal együttműködve gördülékenyen zajlottak a tanácsadások, védőoltások beadása, illetve az újszülöttek látogatása.

Tavaly született babák

2021-ben Csornára 89 gyermek "érkezett". A szolgálatnál 456 gondozott családot tartottak nyilván. Kissúlyú újszülött három volt, késői magzati halálozások (halvaszülések) száma összesen kettő. 2021-ben összesen 738 családlátogatást végeztek a védőnők, a szaklátogatások száma (egy családon belül több 0-7 éves korú gyermek vagy várandós is lehet) 933. Tanácsadáson 0-7 éves korig 1380 gondozási eset történt, ami a védőnői tanácsadóban zajló önálló tanácsadást foglalja magában, távkonzultáció formájában 1184 esetben. Várandós tanácsadáson 1041 gondozási eset történt. Távkonzultáció útján 124 fővel tartottak kapcsolatot. Nővédelmi gondozással kapcsolatban tanácsadás 100 esetben személyesen, 153 esetben pedig távkonzultáció útján történt.

A Magyar Védőnők Napja alkalmából az önkormányzat vezetői minden évben köszönti a védőnőket. Így történt ez idén júniusban is. Fotó: Juhász Réka

Javaslatok, hogy jobb legyen

A védőnők a gyerekek helyzetének javítása érdekében javaslatokkal is éltek. Ilyen például további szakemberek (pszichológus, iskolai szociális munkás) bevonása a gyermekek ellátásába, államilag elérhető gyógytornász, logopédus, fejlesztő pedagógus, szociális segítségnyújtás, életviteli, életvezetési tanácsok, jogi tanácsadás. 

Önkormányzati segítség

Tóthné Éliás Anikó kiemelte beszámolójában a csornai önkormányzat által indított „Gólyahír” program és Életkezdési támogatás sikerét. A Gólyahír program a városban élő fiatal családoknak kíván segítséget nyújtani az újszülött gyermekek ellátásához. A program keretében az önkormányzat 30 ezer forint értékű ajándékcsomaggal, a kisgyermek gondozásához szükséges babaápolási szerekkel támogatja az újszülött gyermekek szüleit. 2021-ban 80 család részesült ajándékcsomagban.

Az Életkezdési támogatás 50 ezer forint, melyet minden 2 éven aluli csornai lakóhellyel rendelkező gyermek számára ad a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában