Iskola már nincs

2022.10.17. 10:56

Találkozót tartott az utolsó osztály Bakonypéterden

Ötvenéves osztálytalálkozó volt nemrégiben Bakonypéterden. De nem akármilyen: az 1972-ben végzett 12 tanuló jelentette az utolsó ballagókat, majd 250 év után bezárt az iskola.

Gyurina Zsolt

Emlékezés – az osztálykép 1972-ben készült. Tizenketten ballagtak el utolsókként a bakonypéterdi iskolából.

– Nagy esemény volt ez a falunkban, mivel ötven éve mi voltunk az utolsó ballagó osztály, tizenketten voltunk. Sajnos már nincs iskola Bakonypéterden. Nekünk is csak egy tárgy maradt meg az iskolából, mégpedig az iskolai lánytánccsoport ruhája, amit a mi korosztályunk viselt utoljára. Kedves iskolatársunk megőrizte és a községnek ajándékozta. Ez a ruhadarab volt velünk e napon – mesélte Bagolyné Mázi Mária, az egyik 50 éve ballagó. 

Tiltották a német nyelvet 

Az első tanító a községbe 1723-ban érkezett. Sváb község lévén a bakonypéterdi iskola német és magyar nyelvű oktatással egyházi iskola volt az államosításig. Utána a német nyelv használatát és a vallásgyakorlást is megtiltották. 

– A felső tagozat szűnt meg 1972-ben, mi voltunk az utolsó osztály, amely ballagott, az alsó tagozat, az 1–4. osztály 1975-ben szűnt meg, akkor zárt be az iskola. Ezzel véget ért Bakonypéterd 250 éves oktatásának története. 

Tudatos rombolás 

– Az oka a körzetesítés, ami az akkori kegyetlen falurombolás egyik megbocsáthatatlan tette. A szomszéd faluba kellett iskolába járni, de nem ám rendes iskolaépületbe, hanem régi sötét, dohos parasztházban kialakított terembe, meg lóistállóból kialakított osztályterembe. Na a mi osztályfőnökünknek akkor lett elege és elment Győrbe tanítani – emlékezett olvasónk. 

– A fiatalok nem jöttek vissza a tanulmányaik befejeztével, sorvadni kezdett a község és a közösség. A szüleink úgy emlegették: „a halálra ítélt falu”. Tíz évig egy ház sem épült a faluban, fejlesztés több mint húsz évig nem volt. A rendszerváltás után állt meg a népességcsökkenés, mára már növekszik a falu lakossága. 

A találkozó résztvevői, és az egyetlen megmaradt tárgyi emlék, az iskolai lánytánccsoport ruhája.

Színielőadások, közös fürdőzések 

Az utolsó nyolcadik osztály tizenkét tagjából hárman már elhunytak, összesen nyolcan voltak jelen párjaikkal és az osztályfőnökükkel, a 81 éves Hegyi Ilonával, aki maga készítette ajándékkal, horgolt szalvétával, zsebkendővel lepett meg minden egykori tanítványt. Megemlékeztek elhunyt tanítóikról és osztálytársukról, nyughelyükre virágot vittek. A művelődési házban találkoztak, ugyanis az iskola épülete magánlakás, de homlokzatát és bejáratát ez eredeti formában megőrizték. 

– Mindenki csak szépre emlékezett: a sok színdarabra, amelyeket a kultúrotthonban adtunk elő az egész falu előtt. A téli szánkózásokra, az akkor még meglévő tóban fürdőzésre, a csintalanságokra. Ezek az emlékek mind előjöttek, szeretettel és örömmel emlegettük a régi időket. Drága iskolánk, tanáraink, szülőfalunk, soha nem feledünk – zárta szavait Bagolyné Mázi Mária. 

Emlékezés - Néhány név a tanítók közül: Máhig Mihály és felesége, Happ Ilona, Szammer Ignácné, Hegyi Ilona. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában