Csokisfröccs

2022.10.31. 08:11

Nemzetközi versenyen a győri fagyi - Robbanócukorka adja a szódát + Fotók, Videó

Sándor Kristóf győri cukrász fagylalttal vett részt nemrégiben a Gelato Festival World Masters nemzetközi versenyen. A csokoládés, fehérborral felfőzött Csokisfröccs előállítását elismert magyar szakemberek zsűrizték. Kristóf lapunknak elárulta: az édességek többsége egy kockás füzet és egy laptop előtt születik.

Ollári Gergely

Sándor Kristóf győri cukrász a Csokisfröccsel, ami fehér és organikus étcsokiból, natúr kakaóval, liofilizált málnával és Csibész cuvée-vel felfőzött málnapürével készült. Fotó: Csapó Balázs

Sándor Kristóf cukrász, a győri Bécsi Kávéház és Cukrászda vezetője tíz éve tanulta ki a ­­szakma minden csínját-bínját a ­Krúdy-iskolában. Családi in­díttatásból döntött a szakma mellett. 
– A szüleim, de már nagyszüleim is fagylalttal foglalkoztak, így nem volt kérdés számomra, hogy ezt az utat választom. Az iskola elvégzése közben már a vállalkozásunkban gyakorlatoztam, a mai napig itt tevékenykedem. Voltam cukrász, fagylaltkeverő és kávéházi pultos is, mindent kipróbáltam – mondta el lapunknak. 

Kristóf nemrég cukrászként bizonyított a Gelato Festival World Masters nemzetközi versenyen. Ennek első hazai fordulóját a fővárosban rendezték, a bírák három éven keresztül selejteznek a megmérettetésre. A három év legjobbjai még egyszer megküzdenek Budapesten, és a legjobb két cukrászmester jut ki az olaszországi döntőre. 

– Először vettem részt a versenyen, a Bulfoni Kft. vezérigazgatója, Emiliano Bulfoni meghívására érkeztem a fordulóba. Sajnos csak az első etapban szerepeltem, nem jutottam tovább. De nagyon jól éreztem magam, hiszen rengeteget tanultam a mesterektől és a legjobb cukrászdáktól – fejtette ki a győri cukrász. 

Sándor Kristóf egy hónapon keresztül készült a fordulóra. Van egy Csokisfröccs nevű tortájuk a cukrászdában, ennek a fagylaltváltozatát készítette el, természetes alapanyagokból. A fagylalt fehér és étcsokoládéból készült organikus csoki és natúr kakaó felhasználásával, liofilizált málnával és Csibész cuvée-vel felfőzött málnapürével. Került bele ropogós csokoládé is, a fröccs szódajellegét pedig a hozzáadott pattogócukorka adta. 

– Amíg készítettem, folyamatosan figyeltek a bírák. A fagylaltmesterek nézték, milyen technológiát használunk, hogyan kezeljük a gépeket, a díszítést és a tálalást. Díszítésként fehér csokit használtam, ami csokoládéfestést is kapott. Természetesen erről sem hiányozhatott a pattogócukorka – tette hozzá. 

Sándor Kristóf arra a kérdésünkre, hogy édesszájú-e, gondolkodás nélkül válaszolta: sokkal jobban szereti a húst, mint az édességet. De a fagylalt közel áll hozzá. Szerinte egy fagyi attól jó, ha megfelelő a szárazanyag-, zsír- és cukortartalma. Fontos, hogy minőségi alapanyagokat használjunk, és a kísérletezés is. 

– Egy kicsit olyan ez, mint a vegyészszakma. A fagylaltjaim többsége egy kockás füzet és egy laptop előtt születik. Mikor a versenyen kifagyasztottam a fagyimat, már azon gondolkodtam, mit készítsek jövőre. A versenyen megszerzett tudást remélem, hogy a jövőben kamatoztatni tudom – zárta beszámolóját a cukrász. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában