Soproni Nyugdíjasegyetem

2022.10.06. 09:50

Nagyon sokat számít másfél fok - fotók

Dr. Pájer-Gálos Borbála, a Soproni Egyetem erdőmérnöki karának docense Mennyit számít másfél fok? Éghajlatváltozás és előrejelezhetősége címmel tartotta meg a Soproni Nyugdíjas- egyetem 22. szemeszterének nyitó előadását.

Bódvai Ildikó

Új helyszínre, a Soproni Egyetem Erzsébet utcai épületébe, a közgazdaság-tudományi kar aulájába költözött a Soproni Nyugdíjasegyetem. Az őszi szemeszteren elsőként prof. dr. Faragó Sándor főszervező, majd Varga Ottó, a Kisalföld főszerkesztője köszöntötte a szép számban megjelent hallgatóságot, akik közül többen a kezdetektől követik az előadás-sorozatot. A program legidősebb és egyik leghűségesebb hallgatója, a 96 éves Vörös Istvánné Klári néni ez alkalommal nem tudott jelen lenni, ezért Faragó professzor olvasta fel hallgatótársaihoz címzett levelét, amiben mindenkit az előadások szorgalmas látogatására buzdított. 

Az első előadáson dr. Pájer-Gálos Borbála, az egyetem környezet- és természetvédelmi intézetének docense az éghajlatváltozásról és annak mindennapjainkra gyakorolt hatásairól beszélt. Mint mondta, 2022 nyara rendkívül aszályos volt, a hőmérséklet pedig a sokéves átlagnál 2 °C-kal magasabb volt. 1901 óta ez volt a legmelegebb nyarunk. Az elmúlt hét év az ipari forradalom előtti állapothoz képest globálisan is a hét legmelegebb év volt.

A hőhullámokhoz csapadékhiány párosul, és az időjárás egyre gyakrabban egyre szélsőségesebbé válik. A felhő- szakadásokkal kísért zivatarok villámárvizeket, sárlavinákat okoznak. A felmelegedés mértékéért az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése a felelős. A klímaváltozás a mi életünkre és az erdeinkre is hatással van: az aszályok gyakoribbak és súlyosabbak, eltolódnak a vegetációs övek, károsítók jelennek meg, ami fapusztuláshoz vezet. A klímacél a felmelegedés mértékének 2, illetve 1,5 °C alatt tartása lenne, mert e felett visszafordíthatatlan változások következnek be: a nyaraink egyre melegebbek és szárazabbak lesznek, a telek pedig melegebbek és csapadékosabbak. 

Hruby Ervinné öt éve jár a Soproni Nyugdíjasegyetem programjaira. A közérthető nyel- vezet és a témák aktualitása fogta meg. Dr. Pájer-Gálos Borbála előadásából sokat tanult és élvezetesnek tartotta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában