Testvérközségek

2022.10.04. 16:31

Nagycenki találkozó - Európa vidékről nézve

Nagycenken rendezték meg az Európai Unió támogatásával a Reform projekt harmadik találkozóját a közelmúltban. A rendezvényre a Vidéki Települések Európai Chartájának 11 testvérközségéből érkeztek vendégek Ausztria, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Hollandia, Horvátország, Lettország, Németország, Spanyolország, Svédország és Szlovákia településeiről.

Munkatársunktól

A programokon együtt volt Európa északi, déli, középső és keleti képviselete a legnagyobb egyetértésben.

Fotó: FERENC KUBICSEK (C)

A program fő témája Európa jövőjének és a vidéki problémáknak a megvitatása volt. – Arra próbáltunk megoldást találni, hogyan lehetne a helyi fiatalokat jobban bevonni a vidéki települések életébe. Ezzel küzdenek Európa más országaiban is. Fontos, hogy megosszuk egymással a bevált gyakorlatokat, minden ország a saját adottságainak megfelelően tud ezekből az ötletekből, példákból meríteni – mondta Lukács Zsuzsanna, a charta alelnöke.

– A szűkebb környéket is bemutattuk a vendégeknek, Nagycenk és Kiscenk nevezetességeit, a Páneurópai Piknik-emlékhelyet, ami őszintén megérintette a résztvevőket. Megismertük a Soproni borvidéket, a Fertő-tájat és a környék gasztronómiai különlegességeit – tette hozzá. 
A vendégek részt vettek a szüreti felvonuláson, ahol a nagycenki és a magyar zászló mögött mind a 11 ország nemzeti lobogója színesítette a felvonulást. Magyar néptánccal helyi tehetséges fiatalok is bemutatkoztak. Tizenöt nagycenki család vállalta, hogy befogadja a delegáltakat. A vendégek szállást és reggelit kaptak, valamint kicsit betekinthettek a magyar családok életébe. Ez ugyanígy történik, amikor a nagycenkiek utaznak európai testvér-településeikre.

– Örülök, hogy Nagycenk adhatott otthont a rendezvénynek. Igazi interkulturális eszmecsere zajlott, vendégeink pedig megismerték Magyarországot, Nagycenket és a mindennapjainkat. Kicsit a hagyományainkba, szokásainkba is belekóstoltak. A különféle programokon együtt volt négy napig Európa északi, déli, középső és keleti képviselete a legnagyobb egyetértésben és harmóniában. Tanulhattunk egymástól, egymásról, elfogadásról, más kultúrákról és az együttműködés fontosságáról – mondta Lukács Zsuzsanna. – Hiszem, hogy ezek a találkozók hozzájárulnak ahhoz, hogy a nagycenkiek még jobban európainak érezzék magukat!

A programokon együtt volt Európa északi, déli, középső és keleti képviselete a legnagyobb egyetértésben.
Fotós: FERENC KUBICSEK (C)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában