Kevesen élnek a szűréssel

2022.10.11. 21:38

Mellrák elleni küzdelem – Jól gyógyítható, de fontos, hogy időben észrevegyék

Élete során megközelítőleg minden hetedik nő lesz emlőrákos. A szűréseken azonban a meghívottak alig egyharmada vesz részt, mondta el a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház sebésze, dr. Drozgyik András. Október a mellrák elleni harc hónapja, ilyenkor számos programmal próbálják felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Dániel Viktória

Tapintás útján csak a nagyobb elváltozásokat lehet észrevenni, a mammográfiás szűrés azonban az olyan aprókat is kimutathatja, amiket a kezünkkel nem érzünk.

Fotó: Csapó Balázs

A történelem során – az elmúlt évszázadot, különösen az utóbbi pár évtizedet leszámítva – az emlőrák gyakorlatilag gyógyíthatatlan betegségnek számított. Már több mint 4000 éve leírták, nők ezreinek, köztük számos hírességnek az életét vette el vagy keserítette meg a kór az idők során. Áldozatául esett Ausztriai Anna francia királyné, a XVII. század egyik legbefolyásosabb asszonya. A történem egyik legfélelmetesebb diktátora, Adolf Hitler is annyira rettegte az anyjának életét kioltó kórt, hogy a zsidó kezelőorvosnak szabad kiutat biztosított a genocídium (népirtás) közepette. Később a kezdetben gyógyíthatatlan betegségből sebészeti kórkép lett. Majd megjelentek a szisztémás kezelési módok. A szűréseken mégis alig a meghívottak egyharmada vesz részt. 

– A legtöbben azért nem jönnek, mert zavarba ejtőnek, kellemetlennek találják a vizsgálatot, vagy félnek az eredménytől – mondta el dr. Drozgyik András, aki már több eseményt és 2019-ben egy a Kisalfölddel közös kampányt is szervezett, hogy felhívja a figyelmet a szűrések fontosságára. 

– Természetes, ha egy vizsgálat után az eredmény megérkezéséig valaki izgul, de félnie igazából annak van oka, aki egyáltalán nem jár szűrésre. 
A folyamatos önellenőrzés rendkívül fontos és könnyedén beépíthető az esti fürdőszobai rutinba. 
– A változást mindenki magán veszi észre a legkönnyebben. Már kamaszkorban érdemes megtanítani a lányoknak az önvizsgálatot. A tapintható csomók a legtöbb esetben nem rosszindulatú elváltozások, de ezt biztosan csak képalkotó vizsgálatokkal vagy szükség esetén szövettani mintavétellel lehet megtudni. A vizsgálat azonban nem fájdalmasabb, mint egy tűszúrás. Dr. Drozgyik András kiemelte, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti a rendszeres mammográfiás szűréseket. 

Október a mellrákszűrés hónapja. Megyénkben a győri Affideában végzik a legtöbb szűrést. Felvételünkön dr. Luxné Nagy Erzsébet, dr. Kiss Adrienne, dr. Steinbach Márta, György Lívia, Stróber Éva, Boros Eszter és dr. Dankházi Levente, a diagnosztikai centrum munkatársai. Fotó: Csapó Balázs
 


– Tapintás útján csak a nagyobb elváltozásokat lehet észrevenni, a mammográfiás szűrés azonban az olyan aprókat is kimutathatja, amiket a kezünkkel nem érzünk. Sok minden függ a rákos megbetegedés fajtájától is, de a valódi kulcstényező az idő. Ha korán észrevesszük a rosszindulatú daganatot, akkor emlőmegtartó műtéttel és kevésbé megterhelő gyógyszeres kezeléssel is elérhető a gyógyulás. Az emlőrák gyógyítása hatékonyságát tekintve az onkológia sikertörténete. 
A napi, de legalábbis a havi önellenőrzés mindenkinek ajánlott. A mammográfiás szűrés 45 és 60 éves kor között minimum kétévente szükséges, de természetesen lehet több alkalmat vagy kiegészítő vizsgálatokat is kérni. Akiknek a családjában már előfordultak ilyen megbetegedések vagy a havi ciklusuk alatt gyakran észlelnek csomókat a mellükben, érdemes konzultálniuk egy mammológus radiológussal. Esetükben már fiatalabb korban gyakoribb szűrés is indokolt lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában