Tudomány

2022.10.25. 07:53

Ilyen volt a részleges napfogyatkozás Győr-Moson-Sopron megyéből - fotók, videó

Látványos felvételeken mutatjuk az égi jelenséget.

kisalfold.hu

Fotó: Jova István

Várjuk olvasóink felvételeit a [email protected] címre!

14.00 - Kollégánk felvételei Győrből:

13.15 - Jova István, károlyházi csillagfotós felvételei:

 

13.00 - Kollégáink fotói:

12.30 - Élőben a napfogyatkozás:

11.55 - További olvasói fotók:

11:44 - Olvasónk felvétele:

 

Előzetes - Utoljára 2015-ben volt látható részleges napfogyatkozás Magyarország területéről, ezért is kecsegtet különleges élménnyel az október 25-én, kedden a déli órákban országosan megfigyelhető különleges jelenség - írja az Origo.

Budapestről nézve a Hold délelőtt 11 óra 18 perckor lép be a napkorong elé. A fogyatkozás a legnagyobb fázisát délután 1 óra 25 perckor éri el, ekkor a fővárosból nézve mintegy 33 %-os lesz a napkorong kitakarása.

Az ország különböző területein azonban más és más lesz a kitakarás mértéke. Legjobban az északkeleti területeken fogja elfedni a holdkorong a Napot, itt a kitakarás 39% körül várható. Ezzel szemben az ország délkeleti régiójában 28%-os lesz a fedettség. A jelenség a föld egyetlen pontjáról nézve sem lesz teljes.

A résleges napfogyatkozás délután 13 óra 33 preckor ér véget, a Hold ekkor fog kilépni a napkorong elől - írja a portál.

A hazánk területéről utoljára megfigyelhető részleges fogyatkozás idején, 2015-ben 59%-os volt a fedettség, de a mai fogyatkozás során is észlelhető lesz a megvilágítás csökkenése, valamint a fény és a színek fakulása. Aki elmulasztja a keddi részleges napfogyatkozás megfigyelését, annak öt évet kell várnia a következő, Magyarországról is látható részleges fogyatkozásig.

Senki ne akarja megfelelő védőeszköz nélkül figyelemmel kísérni a napfogyatkozást, mivel az rendkívül súlyos szemkárosodáshoz, sőt, akár vaksághoz vezethet! Ha valaki védőszemüveg, vagy más megfelelő védőeszköz nélkül nézi a Napot, akár néhány másodperc után is maradandó károsodást szenvedhet a szeme.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában