Irány a természet!

2022.10.07. 11:37

A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó és a Lombkorona-tanösvény szoros versenyben második lett Az Év Kilátója-szavazáson

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda az idén is meghirdette Az Év Kilátója pályázatot, a természetbarátok pedig szavazhattak kedvenceikre.

kisalfold.hu

Felvételünkön a pannonhalmi Lombkorona-tanösvény és a Boldog Mór-kilátó.

Fotó: Bánkúti Sándor

  • A beküldött kilátók közül szakmai szűri választotta ki a TOP 10 kilátót, melyek aktív turisztikai szempontból kiemelkedőek.
  • Az első 7800 szavazattal a Hámori-tó fölött őrködő Zsófia-kilátó lett, a második a Boldog Mór-kilátó és Lombkorona-tanösvény Pannonhalmán 6685 szavazattal, a harmadik jócskán lemaradva a Velencei-tó mellett lévő Bence-hegyi kilátó 3466 szavazattal.

A Boldog Mór-kilátó Pannonhalmán, a főapátság közelében, Szent Márton hegyén emelkedik, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik. Újjáépítés után 2012. augusztus 20-án kapták vissza a természetbarátok. Az új kilátó építéséhez 45 köbméter faanyagot használtak föl; ebből 30 köbméter a Sokorói-dombságról érkezett.

Több mint 1,6 tonna vasalatot, 7500 csavart és kötőelemet építettek a kilátóba; a kivitelezők közel 1500 munkaórát dolgoztak rajta. A felújított Boldog Mór-kilátó a környező parkerdő fáinak növekedésével összhangban az előzőnél hat méterrel magasabb lett. A kilátó fölépítésével párhozamosan a környező parkerdő is megújult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában