Aszály

2022.10.16. 07:32

A Gida-pataki tó teljesen kiszáradt Harkán - Pocsolyákból mentették a halakat a fiatalok - fotók

Több mint száz halat helyeztek biztonságba nemrég a megdöbbentően alacsony vízszintű Gida-pataki tóból. Takács József és hat barátja a szinte teljesen kiszáradt meder pocsolyáiból mentette meg a halakat, amelyek végül a soproni Nagytómalomba kerültek.

Ollári Gergely

Halmentés a Sopron-Harkai, Gida-pataki tóból.

– Az aszály súlyosan érintette a Harkán található Gida-pataki tavat. Mára szinte semmi sem maradt belőle, a megdöbbentően alacsony vízszint is eltűnt, és néhány pocsolya maradt. Két barátom vette észre, hogy azokban halak pipálnak és a túlélésért küzdenek. Szóltak még ötünknek, és azonnal akcióba lendültünk. Mindannyian sporthorgászok vagyunk, gyorsan reagáltunk és a helyszínre siettünk – kezdte beszélgetésünket Takács József. 

A baráti társaság azonnal a helyszínre ment, ahol a megdöbbentően alacsony vízszint helyett már csak pár pocsolyát találtak. A látvány elkeserítette őket. Este fél 8 tájékán értek a mederhez, nagy csizmában, hordókkal, hálókkal. 

– Nem volt egyszerű megközelíteni a kis vízfoltokat. Helyenként bizony combig, derékig ért az iszap. Borzasztó volt. Nem törődtünk vele, nekiálltunk kiszedni a halakat a pocsolyákból. Észrevettük, hogy nem egy-két darabról van szó, és rájöttünk arra is, hogy hálóval esélytelenek vagyunk. A halak azonnal lefúrták magukat az iszapba. Centiről centire túrtuk át kézzel-lábbal – folytatta Takács József. 

Danó Zsolt, Danó Péter, Szabó László, Szabó László Krisztofer, Rábensteiner Zoltán, Ferstl Erik és Takács József mindannyian sporthorgászok. Imádnak a vízparton ülni, és a Gida-patak is fontos számukra. Sötétedés előtt a pocsolyákból 6–8 pontyot és 130–150 nagy testű ezüst- és aranykárászt sikerült megmenteniük. 

– Kézzel szedtük ki az összeset. Közben süllyedtünk el az iszaptengerben. Beletettük őket a hordókba, majd ránk sötétedett. Fejlámpával világítva folytattuk. Lett eredménye az akciónak, közel 160 halat mentettünk meg, melyek aztán a soproni Nagytómalomban kaptak helyet – fogalmazott Takács József. 

A horgász azt mondja, sokan keresték meg őket az eset után, és emelték ki emberségüket, dicsérték meg őket tettükért. Vallják: az csak természetes, hogy segítettek. Mindannyian horgásznak, így nem is volt kérdés, hogy azonnal cselekednek. Azt mondják, a tó állapota folyamatosan romlott, és rohamosan csökkent a vízszint is. A halakat alig lehetett észrevenni, de szerencsésen zárult az akció. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában