A legjobbak között

2022.09.30. 14:27

Toplistás borászok - Győr-Moson-Sopronból egy rozé, egy fehér- és egy vörösbor a legjobb 100 között

Megjelent A 100 legjobb magyar bor 2022 című kiadvány a nyáron első ízben rendezett Wine­lovers Wine Awards nemzetközi borverseny eredményeivel.

Barki Andrea-Papp Fanni

A győztes – Pécsinger János büszkén mutatja az ország legjobb rozé borát.

Fotó: Rákóczy Ádám

  • Az ország legjobb rozé bora a győr­újbaráti Pécsinger Szőlőbirtok Rézi Roséja, de az aranyérmet jelentő 90 pont felett végzett Győr-Moson-Sopron megyéből a Pannonhalmi Főapátság Infusio vörösbora és a soproni Steigler Pincészet Prémium Bio Syrah-ja.
  • Winelovers 100 14 ország 623 borát bírálták a versenyen a nemzetközi borvilág ismert és magasan képzett szakemberei, a borpiac véleményvezérei.

Az ország legjobb rozé borát készítő, győrújbaráti központú Pécsinger Szőlőbirtok 80 hektár szőlőt művel és saját bolthálózattal rendelkezik. Jelenleg nyolc helyen vannak jelen „Borforrásaikkal” a régióban, „ahol a csapból is bor folyik”.

Maguknak készítik

– Ez a díj a szakmán belül egy komoly elismerés. A kategóriagyőztes borunk egy merlot rozé. Nem klasszikus, könnyű rozé, hanem egy komolyabb, mélyebb tartalmú bor, amely egyben egy szamócabomba – elemezte a terméket Pécsinger János kérdésünkre, majd folytatta: – Speciális eljárással készült, az erjesztése hosszan elnyújtott. Ez, valamint a hozzá társított élesztők teszik különlegessé ezt a bort, no meg nyilván a megfelelő alapanyag. Szeretjük a merlot szőlőt, ami a szívünkhöz nőtt és jól érzi magát a borvidéken.

A kiváló minőséghez az is hozzájárulhat, hogy a kék szőlőink bioművelésűek. Ez is kell ahhoz, hogy nagyon tiszta bor legyen belőle, de az sem elhanyagolható szempont, hogy mi a borokat elsősorban magunknak készítjük, csak amit nem tudunk meginni, azt adjuk el – mondta a borászat ügyvezetője. Hozzátette, a sikert a család tagjainak, a kollégáknak, Anghelyi Ádám szakmai vezetőnek, valamint a borászat és a szőlészet összes dolgozójának köszönhetik.

A siker kulcsa

– Pincészetünk 2019-es évjáratú, Infusio nevű borával nyertünk aranyérmet a megmérettetésen. Három egymást követő évben stabilan ott van a díjazottak között. Nagy öröm ez számunkra, hiszen a Pannonhalmi borvidék nagyrészt fehérborairól ismert a magyar borpiacon – tudtuk meg Liptai Zsolttól, a Pannonhalmi Főapátság borászatának ügyvezető igazgatójától. – 2003-ban egy kicsit mi is szkeptikusak voltunk, hogy jó lóra teszünk-e, ha merlot és cabernet franc fajtákat telepítünk – mondta az igazgató.

Majd folytatta: – Először 2006-ban adott komolyabb termést az ültetvény, amelynek kétharmad arányban merlot, egyharmad arányban cabernet franc szőlőből készült bora tette fel a Pannonhalmi borvidéket a vörösborokat készítő pincészetek térképére. Ennek a házasításnak a népszerűsége azóta töretlen. Az éghajlati adottságok kevésbé alkalmasak a vörösborok készítésére, ugyanakkor mindent megteszünk a szőlőművelés és a pinceműveletek során annak érdekében, hogy ezt a hátrányt ellenpontozni tudjuk. Úgy látszik, ez rendre sikerül, hiszen számtalan díjat nyert ez a bor, és mondhatjuk, hogy a legnépszerűbb termékünk az apátsági pincészet kínálatában – szögezte le Liptai Zsolt.

Biobor a toplistán

A Steigler Pincészet 2019 óta foglalkozik organikus borokkal, ami nem csak a versenyeken örvend nagy népszerűségnek. A soproni pincészet 21 hektáron, vegyszermentes művelésű ültetvényein termeli meg a különböző fajtájú szőlőket. – A 2020-as évjáratú Prémium Bio Syrah borunk lett a kategóriá­­ja nyertese. Szőlőnket 2017-ben ültettük, a nyertes bor az első évjáratunk, amit tizennégy hónapig érleltük magyar tölgyfából készült, ötszáz literes hordóban. A megmérettetésen alig volt organikus tanúsítvánnyal rendelkező borászat, számunkra pedig külön megtiszteltetés, hogy bioborral sikerült szép eredményeket elérnünk – mondta Varga Tamás, a Steigler Pincészet borásza. Hozzáfűzte, fiatal borászatként az elismerések megerősítik, hogy érdemes folytatniuk az erőfeszítéseket.

A Steigler Pincészet a syrah kategória nyertese lett. A felvételen a pincészet borásza, Varga Tamás látható. Fotó: Gunduz Attila
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában