Kulisszatitkok első kézből, játékosan

2022.09.26. 12:30

Sulitúrán ismerkednek a középiskolások a győri színházzal - mi is ott voltunk az egyik előadáson - galéria

Egy hete járja a középiskolákat Móczár Bence színész, a Győri Nemzeti Színház új társulati tagja. A sulitúrák alkalmával interaktív előadásokkal és kreatív feladatokkal mutatja be a teátrum idei repertoárját, valamint számos kulisszatitkot is megoszt az érdeklődő ifjúsággal.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

A jövő színházi és színházba járó generációja az iskolákban van, ezért is fontos az intézmény számára, hogy megismertessék az ifjúsággal és közelebb hozzák ezt a különleges világot. A színház repertoárjának összeállításakor is figyeltek arra, hogy minden generációt megszólítsanak.

Diploma után

Móczár Bencével eddig csak a színfalak mögött találkozhattunk, azonban az évad második felében rendezőként is megismerheti majd a közönség. - Nyáron szereztem meg a diplomámat a Kaposvári Egyetemen, Bakos-Kiss Gábor és Bozsik Ivett osztályába jártam. Két hete költöztem Győrbe, nagyon jól érzem magam, kezdek berendezkedni. Egy hete kezdtük el a sulitúrákat a városban, amit még a héten csütörtökig folytatunk. Ellátogatunk még a Jedlik gimnáziumba, a Baross Technikumba és a Veres Péter Szakképző iskolába - mondta el lapunknak Bence, a két rendhagyó irodalomóra szünetében.

- Az egyetem előtt színházműhelyben színész, illetve drámanövendék voltam, így nem áll tőlem távol, hogy fiataloknak tartsak interaktív órát. Évadszünetben, nyaranta a középiskolásoknak két-három diákszínjátszó tábort tartok. Mindig izgalmasak ezek számomra, főleg most, mert Győrben még nem voltam és minden tanuló új.

Kétféle metodika

A rendhagyó irodalomórákon kétféle metodikát alkalmaz a színész, ami közönség létszámától függ. A Krúdyban és Pálffyban több mint száz diák előtt tartott előadást, míg hétfőn a Kossuth Technikumban szűkebb körben két interaktív foglalkozást a tanulók bevonásával. - Utóbbi közelebb áll a szívemhez, a középiskolások jó fejek, nyíltak. A fiatalság szempontjából szeretném újrafogalmazni a győri teátrumot. A sulitúrákon azon kell dolgoznunk, hogy a színház ne egy távoli, elérhetetlen csokornyakkendős világnak tűnjön, hanem a hétköznapjaik rész legyen - emelte ki a színész . Iskola és osztály is válogatja, ki mennyit tud a győri kőszínházról és mennyire ismeri a repertoáron lévő előadásokat.

Jegyeket is nyerhetnek

- Mindig vannak néhányan, akik teljesen képben vannak és a legkisebb, nem rég újranyitott játszóhelyünkön is járt már. És vannak olyanok is, akik semmiről nem értesültek, de ez nekünk is egy visszajelzés, hogy újabb kommunikációs csatornákat találjunk a fiatalokhoz. A színházzal kapcsolatban a leggyakoribb kérdések a kulisszatitkokra, műhelymunkára irányulnak, hogy végül hogyan születik meg az, amit ők később a színpadon látnak - tudtuk meg Móczár Bencétől.

- A rendhagyó óra végén egy kérdőívet is kitöltetünk a diákokkal, hogy megtudjuk mik azok, amik a legjobban érdeklik vagy érdekelné őket a teátrumban. Szeretnénk lépéseket tenni a korosztályuk felé, ez pedig egy jó mutató lehet, hogy merre induljunk - fejtette ki a színész.

Az órák végén ingyenes színházjegyeket sorsolnak ki a csütörtöki Képzelt beteg nyilvános főpróbájára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában