Új kötet

2022.09.29. 22:07

Sopronban írt könyv - Sikertörténetek a hazai faipar szereplőiről

Megjelent Gerencsér Kinga legújabb, immár harmadik könyve. Korábbi köteteiben a faművesmesterségekről és a fa felhasználásának ezernyi lehetőségéről írt, most a magyar tulajdonú faipari vállalkozások sikereivel és működésével ismerteti meg az olvasót.

Tama István

Gerencsér Kinga Sikertörténetek című könyvével.

– Az előkészületek során kétszáz vállalkozást kerestem meg, amelyek közül több mint ötvenen vállalták a megjelenést a kiadványban. Minden tekintetben nagyon széles a paletta, hiszen van olyan családi cég, amelyet még 1913-ban alapítottak, és most már az ötödik generáció viszi tovább, és van olyan is, amely 2017-ben alakulva, rövid idő alatt ért el jelentős sikereket – mondta el Gerencsér Kinga.

A könyvben szereplők többsége a rendszerváltozás környékén garázscégként indult, hogy a könyvből is megismerhető különböző fejlődési pályákat bejárva tevékenykedjen a mai napig.

A fa rendkívül sokrétű felhasználási lehetőségének megfelelően az ezen társaságok által előállított termékek is széles skálán mozognak. Találunk a kötetben olyan parkettagyártót, mely különleges eljárással „öregbíti” a ma divatjának megfelelően a termékét, nemzetközi sikerekkel rendelkező bútorgyártót, amely a kisgyermekek szobáinak berendezésére specializálta magát, vagy olyat, ahonnan különleges vadászszobát rendelhetnek a vevők.

Az utóbbi időben vált igazán sikeressé egy korszerű szigeteléssel és technológiával jurtákat előállító vállalkozás, hiszen a Covid bezártsága idején mind többen keresték a természetközeli megoldásokat, most pedig az energiatakarékosság igénye indítja a megrendelőket ebbe az irányba.

Grerencsér Kinga Sikertörténetek című könyvével.
Gerencsér Kinga Sikertörténetek című könyvével. Fotó: Szalay Károly

Prof. dr. Magoss Endre, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának dékánja a könyv ajánlásában úgy fogalmaz, hogy a kötet egyrészt illik abba a szemléletformáló törekvésbe, mely a fenntartható fagazdálkodást népszerűsíti, másrészt rávilágít arra, hogy a fával történő foglalkozás ősidők óta jó megélhetést jelent az elkötelezett szakemberek számára.

– Érdemes foglalkozni a faipari vállalkozások történetével, sikerével, hiszen a fa minden tekintetben a jövő anyaga. Összehasonlítva más nyersanyagokkal, ennek az előállításához szükséges a legkevesebb energia, ami kiemelt szempont a mostani időkben. Ezenkívül újratermelhető, és például a bútorokban megkötött szén-dioxiddal kivonja a légkörből ezt a gázt – hangsúlyozza Gerencsér Kinga. A jövőben tervezi a faművesmesterségekről szóló könyve folytatását, és kedvenc érdeklődési területéről, a fajátékok világáról is tervez közreadni egy kötetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában