Az álmáért főz

2022.09.13. 07:40

Otthonában beszélgettünk a Séfek Séfjében versenyző győri nagymamával - Videó

Továbbjutott pénteken este a legjobb 29 közé a győri Tokos Csilla a TV2 Séfek Séfe című adásában. A három szakaszból álló reality-főzőműsor célja megtalálni Magyarország leendő legjobb séfjét. Meglátogattuk, beszélgettünk, ő pedig mennyei tempurált csirkemellet készített nekünk medvehagymás burgonyapürével.

Gyurina Zsolt

A vetélytársak között vérre megy a küzdelem a reality főzőshow-ban, árulta el Csilla. Fotó: TV2

Az első héten a válogatók alatt a jelentkező amatőr és profi szakácsoknak egy óra állt rendelkezésére, hogy elkészítsenek egy ételt, amit a zsűri tagjai a kóstolótérben vakon kóstoltak. Ezt követi a háromnapos tréning, amely alatt a zsűritagok kialakítják csapataikat, majd a szerda esti adásban alakul ki a 18 fős döntő mezőnye.

Sokan várják lelkesen főztjét

Az 58 éves Tokos Csilla otthonában fogadott minket, egy finomságot készített a számunkra. Közben arról kérdeztük, hogyan alakult ki a főzés iránti szenvedélye.

- Egy hónappal a 16. születésnapom után már édesanya lettem, így aztán azt is mondhatom, hogy hamar muszáj volt otthonosan mozognom a konyhában. De szeretek főzni, és van is lehetőségem rá: három gyermek, négy unoka és sok barát várja lelkesen az ételek elkészülését - mesélte lapunknak. - Szabina lányom biztatott, hogy jelentkezzem az adásba, ismerve elhivatottságomat. Általában majdnem mindennap főzök és bizony nagy adagokat. Amit a család nem fogyaszt el, azt elviszik a barátok maguknak, így semmi sem lesz felesleg.

Közösségi konyha

Tokos Csilla három gyermeke közül nagyfia és egyik unokája Bostonban él, sűrűn látogat hozzájuk, és ezen alkalmakkor természetesen ő süt-főz. Kedvence a töltöttkáposzta. A pénteki adáson egy óra alatt kellett elkészítenie egy parmezános, zöldfűszeres burgonyapürével, egy söröscsirkével, egy cukkinis raguval és egy sertésbőr chipsz-szel. 

Álma, hogy Győrben egy olyan konyhát hozzon létre, amelyben kisgyermekes édesanyák főzhetnek együtt. Közben a gyermekek felügyeletet kapnának és egyben lassacskán ismerkedhetnek a főzés tudományával. Úgy érzi, erre nagy szükség lenne, ugyanis az otthoni főzés évtizedeken át háttérbe szorított tudománya újra felértékelődhet. 

A gépekkel gyűlt meg a baja

Korábban irodai asszisztens volt, mára már nyugdíjas. A pénteki adásról is kérdeztük a győri nagymamát.

- Egy óránk volt arra, hogy készek legyünk, ez az adrenalinszintem az egekbe kúszott, nagyon kellett pörögnöm, de szerencsére az alkatomnak ez nem volt idegen. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy sok olyan háztartási gép volt, amelyet korábban nem ismertem. A legnagyobb segítséget pedig a zsűritagok, Krausz Gábor, Vomberg Frigyes és Wolf András adták, akik nagyon aranyosak voltak, sokat tanultam tőlük - árulta el nekünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában