Az autózás szerelmeseinek

2022.09.02. 19:04

Legendás futamok emléke a soproni Lőverekben

A Pro Kultúra Sopron az 1969-ig a Lővér körúton megrendezett autóversenyek emlékét idézi meg egy családi nap erejéig LőVÉRkeringés címmel vasárnap a KRESZ-parkban és annak környékén. A startpisztoly ugyan nem dördül el, de sokak számára nosztalgikus lesz ez a délután, ahová várják a régi szemtanúkat, versenyzőket, érdeklődőket és a műfaj rajongóit.

kisalfold.hu

1969 nyarán Niki Lauda is elindult a soproni versenyen.

A Soproni Automobil Egyesület a város és Brennbergbánya között 1929-ben szervezett először autóversenyt. A második hegyi versenyen a legendás Afrika-kutató, Almássy László is futamgyőztes volt, néhány évvel később a „száguldó cirkusz” beköltözött a városba, és onnantól fogva a Lővér körúton robogtak a motorkerékpárok, túraautók, versenyautók. 

Vasárnapra családi programot állítottak össze a szervezők, két órától autós tematikájú játékokkal, retró kisautó-kiállítással és nosztalgiabüfével várnak mindenkit. Háromkor lesz a hivatalos nyitány, a Szent Orsolya Óvoda közreműködésével játszóház kezdődik, a Soproni Autó-Motor Veterán Klub „öreg motorosai” bemutatják régi kétkerekű járműveiket, a Soproni Gokart Egyesület jóvoltából pedig ki lehet próbálni a mai gokartokat is. A Wilfing Áron Egyesület közlekedésbiztonsági játékokkal érkezik, és lesz egy retró busz is, amelyik 20 percenként viszi körbe szakavatott vezetéssel az érdeklődőket az 5,27 kilométeres egykori versenypálya nyomvonalán. 

Schlosser Zoltán, a veteránklub vezetője a közel tíz év alatt állította helyre a Formel V Beach típusú 1965-ös versenyautót. 
Forrás: Autó-Motor Veterán Klub Sopron

A nap fő attrakciója az a Formel V Beach típusú 1965-ös versenyautó lesz, amit Schlosser Zoltán, a veteránklub vezetője közel tíz év alatt állított helyre. Ez az autó „unokatestvére” annak a modellnek, amellyel 1969 nyarán Niki Lauda is elindult a soproni versenyen. Most bárki megcsodálhatja ezt a meseszép járművet, fél 7 táján pedig felbőg a régi-új motor néhány tiszteletkör erejéig a KRESZ-parkban. 

Bábszínházi előadás, fúvósmuzsika is szórakoztatja majd a közönséget, emellett szerepel a programban Tóth Zsombor soproni Forma–1-es fotóriporter élménybeszámolója, Bolodár Zoltán fotóvetítése az egykori versenyekről és Lorán Barnabás, vagyis Trabarna előadása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában