Túl félezer bevetésen

2022.09.08. 11:30

Győrből indul a bevetésekre Django, aki kiszagolja a dohányt - Fotók

A 2015-ben született holland juhászkutya, Django, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal cigaretta- és drogkereső kutyája igazán aktív és sikeres. Győrben él, és vezetője, Vasa László szerint kifejezetten szereti a várost.

Szinak Evelyn

A NAV négylábú kollégája szabadidejében nagyon szeret az autó vezető- ülésében pihenni. A képen vezetőjével, Vasa Lászlóval. Fotó: Csapó Balázs

Django az elmúlt hat évben mintegy félezer felderítésben vett részt. A megyében is bárhol, bármikor találkozhatunk a NAV négylábú kollégájával, aki szabadidejében nagyon szeret az autó vezetőülésében ücsörögni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak saját kutyakiképző központja működik Budapesten, ahol húsz kutya elhelyezésére alkalmas kennelsor található. 
– Itt zajlik a többhetes aktív képzés, amelyen a négylábúak és a kutyavezetők is jelen vannak – tudtuk meg Juhászné Prantner Etelkától, a NAV pénzügyőr századosától. 

Nem a fajta a meghatározó 

A leendő szolgálati kutyákat kutyavásáron veszik meg, néhány alapvető feltételnek meg kell felelniük, ilyen a 10 és 36 hónap közötti életkor, a kifogástalan egészségügyi állapot, az oltási könyv vagy útlevél, illetve, hogy legyen transzponderszáma vagy -csipje, de a kutya fajtája lényegében nem meghatározó. 

A NAV szolgálatában állnak patterdale terrierek, vizslák, holland juhászok vagy keverékek.A kutyákra először egy 21 napos próbaidő vár, megnézik, hogy mennyire fogadják el az új vezetőjüket, nem válnak-e apatikussá vagy agresszívvé. Ezt követi a tényleges kiképzés. 

– A képzés játékos formában történik. Először a játékukat kell megkeresniük, majd a játékhoz társítanak egy szagot, a jutalom pedig maga a játék. A kutyák a többhetes tanfolyam végén vizsgáznak és kapnak egy minősítést, amit évente meg kell ismételni. Ezután jöhetnek az éles helyzetek – magyarázta Juhászné Prantner Etelka. 

A számok igazolják: megbízható a szimata 

A 2015-ben született holland juhászkutya, Django hat éve a NAV négylábú kollégája, drogot és cigarettát keres. Eddig csaknem félezer felderítésben vett már részt, körülbelül 50 ezer doboz cigarettát talált. Ennek értéke hozzávetőleg 90 millió forint. 

– Django egy igazán aktív és sikeres kutya. Tavaly egy kisbusz ülései és oldalkárpitja közé rejtve négyezer doboz cigarettát talált, és idén sem tétlenkedett. Néhány hónapja pár óra leforgása alatt ezer doboz cigarettát talált pótkerékbe és a kárpit mögé rejtve. Augusztusban pedig egy kamionban nyolcszáz doboz cigarettát „fogott” – sorolta a sikereket a pénzügyőr százados. 

Szeret sétálni, a labda a kedvence 

A holland juhászkutya jelenleg Győrben él, és vezetője, Vasa László szerint kifejezetten szereti a várost. Esténként 4–5 kilométert sétálnak, kedvenc helye a Bán Aladár utcai kutyafuttató, a labda a kedvenc játéka. Szeret barátkozni, legyen szó kutyákról vagy emberekről, legszívesebben pedig az autó vezetőülésében pihen. 

– Nagyon szoros a kötelék László és Django között. Django pontosan tudja, ha a gazdájának valamiért rossz a kedve, ilyenkor szinte bújós kiscicává változik. Egymás hangulatának érzékelése természetesen kölcsönös, László is tudja, hogy ha Django beáll a lift elé, akkor nincs kedve lépcsőzni, vagy ha a játékával a szájában bökdösni kezdi az orrával, akkor játszani szeretne – mesélte Juhászné Prantner Etelka. 

Az igazán eredményes négylábú kollégát az adóhivatal munkatársai országosan bárhol bevethetik. Iskolákba is gyakran látogat, előszeretettel mutatja be a tudását. 

Mikor jön Django?

A NAV járőrei kockázatelemzés alapján ellenőrzik a járműveket. Megvannak azok az útirányok, gépjárműtípusok, amelyeket a csempészek előszeretettel használnak. Ezeket kivezetik és ha felmerül a gyanú, akkor kutyával átvizsgálják. Ahol a kutya jelez, azt a területet tüzetesebben is átnézik. A kutyák elég gyorsan szimatot fognak. Vannak az aktív jelzésű kutyák, akik ugatnak vagy a mancsukkal az adott terület- re csapnak, illetve a passzív jelzésűek, akik csak odateszik az orrukat arra a helyre, ahol szagot fognak. Django inkább aktív jelzésű kutyának számít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában