Önellátás

2022.09.08. 07:13

Gyep és medence helyett birkák és tyúkok egyre több udvaron Győr-Moson-Sopronban

Az élelmiszerárak növekedését látva egyre többen gondolkodnak azon, berendezkedjenek-e valamiféle önellátásra. A házi paradicsomot és paprikát termesztők mellett már akadnak, akik tojótyúkok tartását tervezik, de tudunk Győrben, nem messze a Plázától bárányról, Szabadhegyen, néhány méterre az Erfurti úttól libáról, az Erzsébet-liget mellett tyúkokról. Vannak-e rendeletek, előírások, amelyek ezt szabályozzák?

Gyurina Zsolt

Kistóth Mária a tyúkjait eteti. Van velük gond, de haszon is, és a házi tojás nem mérhető össze a kereskedelemben kaphatóval. Fotó: Rákóczy Ádám

Kistóth Mária 15 tyúkot, egy kakast és három libát tart Láziban. Napi 6–11 tojást adnak. Korábban malaca, nyula is volt. 

- Egy kezemen össze tudom számolni, hogy ki tart ma még haszonállatot a faluban. Sok munkával jár és a takarmány is nagyon drága hozzá. Tavaly egy mázsa kukorica 4500 forint volt, most 18 ezer, ez nagyjából két hónapra elég, azzal a zöldséggel kiegészítve, ami a kertemben megterem. Viszont legalább tudom, hogy mit eszem és lehet, hogy karácsonyra a boltban már száz forint lesz egy tojás.  Nem szeretem a táppal etetett csirkéket: meg lehet nézni, hogy mennyivel sárgább az én tyúkjaim tojása. A polgármesternek szóltam, hogy szeretnék tartani, nem volt gond, a szomszédokat sem zavarja a hangjuk. Egy barátnőm mesélte, hogy szomszédját zavarta a kukorékolás, szólt, hogy műttesse meg a kakast, azt válaszolta: akkor te meg a kutyádat - mesélte az asszony. 

Míg faluhelyen azért még manapság sem ritka az állattartás, a drágulás miatt a kertvárosokban is többen gondolkodnak azon, hogy a pázsit, vagy a medence helyett zöldséget és haszonállatot tartanak a kertjükben. De lehetséges-e, mit mond a szabály? 

A trágya, a takarmány kezelése

Királyfi Péter, a győri önkormányzat állatvédelemmel, állattartással foglalkozó referense arról tájékoztatott minket, hogy Győrben a haszonállatok (ló, öszvér, szarvasmarha, sertés, juh , kecske, nyúl, baromfifélék, méhek) tartásának korlátozása tíz éve megszűnt, ám a járvány- és állategészségügyi előírásokat be kell tartani. Így figyelni kell a trágya előírt kezelésére, a takarmány tárolására, a rágcsáló- és rovarirtásra, az épületelhelyezésnél a megfelelő védőtávolságokra, és állattartó helyiség létesítésekor be kell vonni az építési hatóságot. Az állatvédelemmel, tartással kapcsolatos észrevételek, panaszok az önkormányzatok jegyzőjének hatáskörébe tartoznak, panasz esetén együttműködve más hatósággal. 

Mekegnek és a bakok párzási időszakban kicsit büdösek, de soha nem volt gond a szomszédokkal - osztotta meg velünk a kecsketartással kapcsolatos tapasztalatait Molnár Ervin, aki családjával Mecséren biogazdálkodást folytat. Fotó: Huszár Gábor, Kisalföld-Archív
 

Értesítési kötelezettség

Királyfi Péter hozzátette: haszonállat tartásával kapcsolatban a megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya az eljáró. Létszámtól függetlenül (baromfi, nyúl esetében száz egyednél) az állattartó köteles tevékenységéről értesíteni a hatóságot, az ellátó állatorvost. Méheknél a jegyző, vagy polgármesteri hivatal felé is jelenteni kell a tevékenységet. - Mindezek mellett a "jó gazda" fogalmának is érvényesülnie kell - tette hozzá Királyfi Péter 

Állattartás céljára szolgáló épületek

Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható, közölte velünk a soproni önkormányzat sajtóirodája. Ám a haszonállatok tartása nem korlátok nélküli egy településen, annak meg kell felelnie az irányadó előírásoknak. Az állattartó építmények elhelyezésének feltételeit a helyi építési szabályzat állapíthatja meg. Sopronban a településközpont vegyes építési övezetben nem létesíthető haszonállat tartás céljára szolgáló épület. Falusias lakóövezetben állattartó épület, épületrész legfeljebb 25 négyzetméter alapterületig létesíthető, ha biztosított a lakóépületektől a 20 méteres védőtávolság.

Rendelet tehát nem tiltja, nyilván az már más kérdés, hogy a szomszédság, mondjuk a városi környezetből az agglomerációba költözők miként birkóznak meg az állattartással járó kellemetlenségekkel, mint a szag, vagy légyinvázió. Ez viszont már nem jogi kategória. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában