Helyi életstílus

2022.09.19. 08:29

Bokszolóból darázsmentesítő - Baráti kihívásnak indult, ma ezzel keresi kenyerét a lébényi sportoló - videó, fotók

A lébényi Sánta Krisztián évtizedes profi ökölvívói karrierje során az Egyesült Államokban, Kanadában és Spanyolországban is szorítóba lépett. A 39 éves bokszoló a 2010-es évek közepén állt pályafutása csúcsán. Közel húsz profi győzelmet aratott; ezek közül tizenegy alkalommal kiütéssel gyűrte le ellenfelét. Az elmúlt években azonban már nem ellenfelei balegyeneseitől védi magát, hanem több ezer rovart számláló darázskolóniákkal küzd.

Szeghalmi Balázs

Sánta Krisztián a sikeres sportolói karrierje után most főként a több ezer rovart számláló darázskolóniákkal küzd.

Fotó: Csapó Balázs

Barátjának segített

„A rovarmentesítés különösen kezdődött. Egy barátom szólt, hogy darazsak fészkelnek a padlásukon. Egyre rajzanak, nem tudnak mit kezdeni velük. Mivel világéletemben élveztem a kihívásokat, elmentem hozzájuk, s ugyan akkor még meglehetősen botcsinálta módon, de elköltöztettem a darazsakat.

Az akció után köszönő posztban jelöltek meg. Ezután kezdtek hívni, hogy segítsek megszabadítani másokat is a darazsaktól” – mondta el a kezdetekről lapunknak Sánta Krisztián.

A bokszot sem adta fel

„Hivatalosan nem vonultam vissza, a menedzseremet a mai napig keresik, hogy bunyózzak. Ha minden jól alakul, év végén újra ringbe lépek egy győri gálán. Lébényben egyébként működött edzőtermem, ahol főleg helyi fiatalokkal kesz­tyűztem, ám a járvány lakatot tett a közösség életére.

Így az utóbbi években rovarmentesítéssel keresem a kenyerem. Volt már dolgom parlagi viperához hasonlító siklóval is. Visszatérve a kezdetekre, méhész ismerősömtől kértem védőfelszerelést. Ahogy mind több fel­adatot vállaltam, úgy bővítettem a saját eszköztáramat.

A lébényi sportember az ökölvívó-karrierje során rangos külföldi profi bokszgálákon is vívott mérkőzéseket.
 

A természet tisztelete

A természet tisztelete közel áll hozzám. A családok közelében veszélyt jelentő, befogott darázsfészkeket erdőkben en­gedem szabadon. Az esetek 99 százalékában megoldható a darazsak költöztetése. A méheket pedig igyekszem kaptárakban elhelyezni.

Arra akadt példa többször, hogy kosaras autót kellett hívnom a munkához, vagy hegymászó kötéllel biztosítottam magamat a tetőn, és légszomjat is kaptam már többször. Veszélyes szituációk tehát adódnak, a darazsak heti szinten megcsípnek, szerencsére eddig komoly baj nem történt. Eleinte mindig tartottam darázscsípés elleni gyógyszert, antihisztamint a kocsimban, de már nincs szükségem az óvintézkedésre” – folytatta a sport­ember.

Többezres fészkek

„Ezen a nyáron nagyon sok tennivalóm volt. Egyik helyről a másikra mentem, rengeteg kolóniát költöztettem el az emberek életteréből. A jövőben is sok feladatra számítok.

A francia darazsak vagy más néven sárgafoltos papírdarazsak akár többezres fészkeket is létrehoznak. Ezekkel a népes kolóniákkal gyakran futok össze. Kutatók szerint az ázsiai lódarazsak is jó eséllyel feltűnhetnek hazánkban. Úgy gondolom, hamarosan velük is találkozom” – búcsúzott Sánta Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában