Pókok a spájzban

2022.09.27. 10:38

A zord külsejű, darnózseli lábtörlő alatt megbújt pók egyáltalán nem veszélyes az emberre

Portálunk múlt pénteken adott hírt arról, hogy hatalmas pókra bukkant takarítás közben darnózseli Olvasónk, Nagy Ferenc. A lábtörlő alatt talált állat tüskéskezű álfarkaspók volt. Mecséri pókászt kérdeztünk a zord külsejű, ám emberre teljesen ártalmatlan állatról.

Szeghalmi Balázs

Kovács Péter biológia és földrajz szakos tanár szabadidejében kutatja a Győr-Moson-Sopron megyében élő pókokat.

Fotó: Huszár Gábor

Hozzánk vándoroltak

"A faj természetes elterjedési területe Európában található a Földközi-tenger mellékén. Jelen tudásunk szerint innen `indult  útnak´ a faj, amelynek terjedéséről már a '90-es években is tudtunk, mivel Közép-Európában már akkoriban megjelentek első példányai" - kezdte Kovács Péter mecséri pókász.

Hazánkban az első bizonyított példányok 2013-ban kerültek elő. A tüskéskezű álfarkaspók eredeti élőhelyén elsősorban erdei fajnak számít, ahol kövek és kéreg alatt tartózkodik. Éjjel aktív, akkor jár vadászni. Farkaspókokhoz hasonlóan nem sző fogóhálót; a rovarokat lerohanással zsákmányolja.

Épületlakók lehetnek

"A Győr környékén a Rábaközben és a Szigetközben is jól ismert cselőpókhoz nagyon hasonlít: a megjelenése, mérete, hamvas színe. Ráadásul ez a faj is nyár végén, ősz elején aktív, amikor a cselőpókok is. Ami megkülönbözteti a két fajt, az a mintázata.

A tüskéskezű álfarkaspók előtestén világosabb csillag vagy lepke alakú folt látható, ami az utótesten folytatódva, hármas tagolású sötétebb foltba megy át. A faj szűkebb pátriánkban úgy tűnik, hogy épületlakóvá lesz, ami a délről északra húzódó fajok között nem számít ritkaságnak" - folytatta a mecséri pókász.

Kovács Péter hangsúlyozta: a tüskéskezű álfarkaspók emberre nézve egyáltalán nem veszélyes, vagyis nem szabad bántani őket!

Kovács Péter biológia és földrajz szakos tanár szabadidejében kutatja a Győr-Moson-Sopron megyében élő pókokat.
Fotós: Huszár Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában