School Garden

2022.09.08. 16:08

A legjobb iskolakerteket mutatták be a Széchenyi-egyetemen Győrben - fotók

Az iskolakertek a koronavírus-járvány ellenére is virágoznak. A Széchenyi István Egyetem osztrák és német felsőoktatási intézménnyel közösen nemzetközi projektbe kezdett, hogy a módszereket összegezzék. A legjobb ötletekből most hat ország 35 látogatójának tartanak kétnapos bemutatót, példaértékű győri és Győr környéki intézményeket is felkeresve.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

Az iskolai kertekkel foglalkozó szakemberek, intézmények, civil szervezetek összekapcsolását célozza a nemzetközi School Garden goes Europe Erasmus+ program. A világon első alkalommal szerveztek a témában nyári egyetemet, aminek a győri Széchenyi István Egyetem ad otthont.

– A weingarteni és a vorarlbergi egyetemmel közösen dolgozunk a projekten. A különböző országok jó gyakorlatait összegezzük és tananyagba foglaljuk, valamint a gyakorlatban is bemutatjuk – mondta el dr. Halbritter András Albert szervező, a projekt hazai koordinátora, a győri egyetem oktatója. A kétnapos programon a szakemberek az iskolakertekhez kapcsolódó foglalkozási lehetőségeket ismerhetik meg. Ilyen például a talaj és növényi festékanyagok felhasználása festékként, illetve a kertek rovarvilágának bemutatása a gyerekeknek.

– Van egy foglalkozásunk az élelmiszer-pazarlás ellen. Hogy hogyan lehet megtanítani a gyerekeket a kerti termények felhasználására, például a csuhétárgyak készítésére. Ezt magyar pedagógusok jól ismerik, de a külföldi kollégáknak újdonság. Dr. Halbritter András Albert arról is beszélt, hogy a hasznos külföldi példáknak köszönhetően a kis területtel rendelkező iskoláknak is tudnak alternatívát kínálni. – A dobozkertek ötlete a projektnek köszönhetően jutott el hozzánk. Ezzel a módszerrel zöldségesládában is tudnak kisebb növényeket, például fejes salátát gondozni a gyerekek. 

Mroue Mirjam Zsanett egy éve végzett a győri egyetemen gyógypedagógusként, azóta pedig a Budaörsi Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskolában dolgozik. – Tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekekkel foglalkozom és minden várakozásomat felülmúlta az iskolakert haszna, sokkal gyorsabban tanulnak és jobban megjegyzik a dolgokat a gyerekek. Sőt, egy autista tanulóm életében először kóstolt meg zöldséget, mindezt annak köszönhetően, hogy ő maga termesztette azt. A nyári egyetem programjain számos új információt szereztem. A növényekből kinyert festékekkel való alkotást mindenképp ki szeretném próbálni a diákokkal.

Slabe Anamarija Szlovéniából érkezett az eseményre. Húsz éve dolgozik a területen, ez idő alatt 400 iskolakert létrehozásában vett részt, emellett könyvet is írt a témában, amit magyarra is lefordítottak. – Tudomásom szerint ez az első olyan esemény, ami összefogja a különböző országok iskolakertprogramjait, ezért különösen fontos.

A korábbi napokban a résztvevők már ellátogattak néhány alföldi intézménybe. Szerdán Mosonszolnokon, Enesén és Felpécen jártak, ma pedig a Nemzedékek Kertje Programban részt vevő győri óvoda- és iskolakerteket látogatnak meg. A program célja, hogy az intézmények mellett működő idősklubokat is bevonják a munkába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában