Nincs Hold, ha nem nézed

2022.09.17. 16:25

A győri doktornő kórházban játszódó regényt írt

Adott egy orvosi pályája csúcsán tartó orvos, aki egész életében folyamatosan tanul, 54 évesen doktorál. Egy gyerekkori vágy alapján új területen, kreatív írásban kezdi képezni magát. Sorra jelennek meg novellái, aztán összeáll fejében egy történet. A Covid miatti bezártság felgyorsítja az eseményeket és egyszer csak kész egy regény kézirata.

Barki Andrea

Dr. Szalai Zsuzsanna már a következő regényén dolgozik. Fotó: Huszár Gábor

Nem kell sokat házalnia, a kiadó, ahova másodszorra elküldi a kéziratot, kiadja. Valóban így történt: Havas Juli Nincs Hold, ha nem nézed című regénye április 7-én jött ki a nyomdából és májusban már a második kiadást kellett nyomtatni. 

Bár álnéven jelent meg regénye, nem kell sokat nyomoznunk ahhoz, hogy kiderüljön: Havas Juli tulajdonképpen a Győrben dolgozó dr. Szalai Zsuzsanna pulmonológus-allergológus főorvos. A könyvről, az írásról kérdeztük a doktornőt.

– Egy orvosi pályája csúcsán levő orvos hogyan lesz szépirodalmi író? 

– Mindig szerettem írni, középiskolás koromban még országos versenyt is nyertem. Aztán az orvosi pályára kerültem, ahol egy nő, aki ráadásul családanya is, örül, ha ezt a két feladatot össze tudja egyeztetni. A karrieremben mindent elértem, a gyerekeim megnőttek, végre lett időm hobbira is. 2019-ben elkezdtem járni kreatívírás-tanfolyamokra, ahova saját írásokat is kellett vinni. Minden témám egészségügyi volt, hiszen nagyon nehéz elvonatkoztatni attól, amiben az ember egész nap él. Ahogy megszülettek a kis történetek, egyre jobban kialakult a fejemben egy regény témája, melynek helyszíne egy kórház lett. 

– Miről szól a regény? 

– Egy budapesti történet, ami egy lázadó kamaszról szól, aki diszfunkcionális családban nő fel. Állandóan konfliktus van a szülei között. Először le sem tud érettségizni, aztán egy tanár segítségével sikerül neki és kiderül, hogy okos, csak eddig nem használta a fejét. Kezdetben nővérként dolgozik, majd bejut az orvosi egyetemre és orvos lesz. A történet tulajdonképpen onnan kezdődik, amikor kitör a Covid-járvány és a történetből kiderül, hogy már hét éve együtt van egy sebész főorvossal, aki nála majd húsz évvel idősebb, családos ember.

A győri doktornő regényét hamar elkapkodták, egy hónap alatt másodszor is kinyomtatták. Fotó: Huszár Gábor

Arra próbáltam választ találni a regényben, hogy miért marad mellette a doktornő hét évig, hogy miért érzi úgy, hogy neki megfelel egy ilyen számára méltatlan kapcsolat. Erre kerestem és találtam választ, amit most nem árulnék el. Az egész történetben ez a lényeg, hogy ennek a doktornőnek az a hozzáállása, hogy amire nem gondol, az nincs. Mint a strucc, a homokba dugja a fejét.

– A Covid-járvány idején szerzett tapasztalatait is beleírta?

– Egy fikciót írtam. Egyes szám első személyben meséli el a főszereplő a saját történetét, és egyes szám harmadik személybe tettem a kórházas részeket direkt azért, hogy eltávolítsam magamat tőle. A kórházi világ közel áll hozzám, hiszen benne élek. Amit a covidos, kórházi történetben megírtam, az mind olyan információ, ami az újságokban is megjelent. Ezzel a könyvvel is szerettem volna felhívni a figyelmet arra, micsoda heroikus munka folyt az egészségügyben. A nővérek, a doktornők nemcsak ebben az időszakban, hanem máskor is a vállukon viszik az egészségügyet és ezt meg kell becsülni.


 


 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában