Babanapi ünnepség

2022.09.18. 16:39

A falu legkisebbjeit köszöntötték Osliban - "A gyerekeknek építjük, szépítjük a lakhelyünket"

Babanapi ünnepség és támogatás, óvoda-, iskolakezdési pénz, új játszótéri eszközök - ezek mindegyike a gyerekek jólétét szolgálják Osliban, ott, ahol néhány év alatt közel megháromszorozódott az óvodások létszáma.

Kustor Réka

Tavaly kilenc gyerek született Osliban, őket köszöntötték a babanapi ünnepségen.

- Két év kihagyás után idén végre megtartottuk a babanapi ünnepséget - kezdte Fodor József, Osli polgármestere. A rendezvényt egyébként összekötötték a hímző szakkör alkotásainak kiállításával is. A falu új lakóinak ünneplése már sok éves hagyomány. 2007-ben hozták létre a tündérkertet, ahova már egy híján 100 őshonos magyar gyümölcsfát ültettek, minden újszülött kap ugyanis egy-egy facsemetét. -Tavaly 9 kisbaba született, 6 kislány és 3 kisfiú.  Ahogy a család, úgy a településünk életében is a legszebb esemény egy újszülött érkezése.  Nekik építjük, szépítjük lakhelyünket, környezetünket. Fontosnak tartjuk, hogy tovább vigyék településünk kulturális örökségeit, hagyományait  - tette hozzá a polgármester. 

A babanapi ünnepségek alkalmával adják át a szülési támogatásokat is, mely 30 ezer forint összegű, és a műsort követően egy kis vendéglátás keretében ismerkedhet egymással a falu apraja-nagyja.  Az óvodások is kapnak támogatást a nevelési év kezdetén,  5 ezer forintot, az iskolásoknak 10 ezer, a középiskolásoknak 12 ezer forintot adnak a meghatározott feltételek szerint.

Tavaly kilenc gyerek született Osliban, őket köszöntötték a babanapi ünnepségen.

Ha már a gyerekeknél tartunk, akkor nem mehetünk el egy közelgő fejlesztés mellett sem. A falu közel 5 millió forintot nyert a játszótéri eszközökre a Magyar Falu Programban, mely várhatóan egy hónap múlva megvalósul.

Az óvodát tavaly újították fel, belül teljesen rendbe tették, ahogy bővült az udvari játékok palettája, és a parkolóhelyek száma is. A két csoportszoba mellett egy fejlesztőszobát is kialakítottak, és, ami napjainkban igencsak aktuális, fűtéskorszerűsítésen is átesett az épület.

A polgármester bizakodva tekint a jövőbe: -Néhány éve még attól féltünk, hogy be kell zárni az óvodát, akkoriban 12 volt a gyereklétszám. Mára ez majd megháromszorozódott, hamarosan elérjük a 44-es gyerekszámot. Az óvodától az alsó tagozatig jó helyük van a gyerekeknek a községben. Az iskolánk tizenegynéhány éve lett felújítva. Szerencsére a fiatalok közül sokan a helyben maradás mellett döntenek. Gyakran jó állapotú házak kerülnek eladó sorba, de egy ingatlant sem árulnak soká a településen, mind gyorsan gazdára talál.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában