Fehércápák az öbölben

2022.08.18. 05:50

Tomi Rocky az Alcatrazról menekül - a győri paraúszó bátorságpróbája San Franciscóban

Számos különleges helyen úszott már a világban Patkás Tamás – elég csak a tavalyi nukleáris kalandra gondolni, amikor egy atomreaktor hűtővizében tempózott Oroszországban –, ám a győri paraúszó most élete fő kihívására készül. A hírhedt egykori börtönszigetről, az Alcatrazról akar úszva eljutni a Golden Gate híd lábáig.

Szeghalmi Balázs

Tomi Rockyt várja az Alcatraz az Egyesült Államokban. A győri paraúszó tervei szerint úszva lép meg a hírhedt börtönszigetről.

Fotó: Huszár Gábor

  • A hideg víz és az áramlatok mellett cápák is nehezítik a különleges úszást a San Francisco-öbölben.
  • Tomi és edzője, Rajos István augusztus 23-án indul Kaliforniába

Becsületbeli ügy

– Amióta az amerikai szervezőktől zöld lámpát kaptam, az edzések mellett szponzorokat gyűjtöttem. A tíznapos túra büdzséje nem két fillér, minden követ megmozgattam azért, hogy az edzőm, Rajos István is velem tarthasson az Egyesült Államokba. Erre becsületbeli ügyként tekintettem, hisz Pisti segítsége nélkül soha nem jutottam volna el olyan szintre az úszásban, hogy az Alcatraznál a Csendes-óceánba csobbanhassak – kezdte Patkás Tamás.

Szavai nem kötelező tiszteletkörök: a szervezők komoly szintidőket kérnek a jelentkezőktől. – Tudomásom szerint eddig egyetlen láb nélküli úszó sem teljesítette a távot; arra már volt példa, hogy egy lábbal értek itt célba parasportolók – tette hozzá Tomi Rocky.

San Franciscóban a víz nyáron is alig 11–12 fokos

– Augusztus 26-tól 29-ig van engedélyem, hogy ússzak a San Francisco-­öbölben. Amikor a szervezőbizottság jelez, akkor készen kell állnom, a rajt időpontját ők választják ki a három napban. Augusztus 23-án szállunk repülőre Zürichben, az utazás közel egy napig tart Kaliforniába. Bő két napom marad az akklimatizációra. Főként arra, hogy amennyire lehet, megszokjam a hűvös óceánt – hallottuk.

San Franciscóban a víz nyáron is alig 11–12 fokos. Így a csípősen hideg víz miatt nehéz megszökni az Alcatrazról, másrészt az áramlatok is próbára teszik az úszókat.

Patkás Tamás és edzője, Rajos István mutatják a telefonon a célt, a világ egyik leghíresebb hídját, a Golden Gate-t. kisalföldi páros augusztus 23-án utazik az USA nyugati partjára, ahol csatlakozik hozzájuk Mányoki Attila hosszútáv úszó is. Fotók: Huszár Gábor 

Támadnak az áramlatok

– Két éve készülök az Alcatraz-úszásra, elméletben mindent tudok róla. Három kilométerről beszélünk, amelynek az első harmada viszonylag zökkenőmentes, ha bírja a szervezeted a hideg óceánt. A közepe a kemény dió: ekkor jobbról támadnak az áramlatok, többméteres hullámokat gerjesztve. Utóbbiakra az öbölben közlekedő tankerhajók még rátesznek egy lapáttal. Az ép úszók többsége is ezen az etapon adja fel a küzdelmet. A harmadik, befejező szakasz már könnyebb, bár ott is olyan hullámok várnak az emberre, mint szeles időben a Balaton közepén – hallottuk Tomitól.

A győri paraúszót edzője, Rajos István mellett Mányoki Attila, a kiváló hosszútávúszó segíti majd, miközben hajó is követni fogja a kisalföldi vasembert.

Úszók az Alcatraznál. Évente több százan tesztelik a bátorságukat az egykori börtönsziget közelében. Fotó: Odyssey

Fehércápa-családok az öbölben

Köztudott, hogy az alcatrazi börtönt egykoron azért építették az USA legveszélyesebb bűnözőinek, mert a szigetről garantáltan senki nem tudott meglépni. Az utolsó védelmi vonalat a cápák biztosították. – Tény, hogy több fehércápa-­család él a San Francisco-öbölben, az egyik anyacápának nevet is adtak a kutatók, őt Pennynek hívják. Közel három évtizede lehet próbálkozni az Alcatraz-úszással; eddig még egyetlen cápatámadás sem történt.

A szervezők úgy választják ki az úszások időpontjait, hogy a lehető legkisebb esély legyen a cápatámadásra, persze ezt teljesen kizárni nem lehet. Tisztában vagyok az Alcatraz-úszás veszélyeivel, de amit eddig az asztalra tettem, azt mind azért csináltam, mert láttam a kalandot, a rock and roll életérzést a kihívásokban. Szeptember elején úgy szeretnék visszatérni Győrbe, hogy elmondhassam magamról: lábak nélkül szöktem meg az Alcatrazról – búcsúzott Patkás Tamás.

"Cápariasztó" tetkó Tomi fején.

„Bemegy, kijön és taps”

– Bizakodó vagyok az amerikai út előtt, Tomi formában van. Pozsony mellett ép úszókat hagyott maga mögött, itt közel tizenhat kilométert teljesített nyár elején. Múlt héten Ausztriában a saját rekordját döntette meg öt kilométeren. Ilyen előzmények után azt várom San Franciscóban, hogy bemegy az óceánba, bő két óra múlva kijön a Golden Gate hídnál, és taps fogadja – mondta Rajos István, a Győri Úszó SE edzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában