Senki se legyen áldozat

2022.08.04. 17:45

Személyesen kaptak tanácsokat az idősek Sopronban a rendőrségtől

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója idősklubokban tartott a héten prevenciós előadásokat.

kisalfold.hu

Forrás: Soproni Rendőrkapitányság

A trükkös csalók célpontjai jellemzően az idős emberek. Az elkövetők időről, időre egy kicsit változtatnak az elkövetés módszerén, de sohasem hagyják abba a próbálkozást, ezért is nagyon fontos, hogy idős hozzátartozóink figyelmét minél többször felhívjuk az őket fenyegető veszélyekre.

– Örültem, amikor négy idősek klubjába is meghívást kaptam a héten, hogy tartsak prevenciós előadást. Nagyon fontosnak tartom, hogy minél többet beszéljünk azokról a bűnesetekről, amelyek tipikusan a szépkorúak ellen irányulnak. A rendőrségi szakzsargonban „unokázós csalóknak” hívjuk azokat az elkövetőket, akik idős áldozatuk közeli hozzátartozójaként, vagy annak megbízásából telefonálnak és ezzel gyakran akár több millió forintos kárt okoznak. Tipikus eset, amikor az Ausztriában balesetet szenvedett unokaként kérnek azonnali pénzsegélyt a jószívű nagymamától, de az elmúlt időszakban több esetben is egy állítólagos ügyvéd kérte az óvadék összegét a bűncselekménybe keveredett rokon szabadlábra helyezéséhez – kezdte el az esetek ismertetését Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

– Másik jellemző eset, amikor elkövetők egy közüzemi szolgáltató munkatársának, vagy a helyi önkormányzat dolgozójának adják ki magukat. Ilyenkor általában, valamilyen pénzadás ürügyével, mint például számlatúlfizetés visszatérítése, rendkívüli nyugdíjkiegészítés, vagy önkormányzati segély, kérnek bebocsátást az idős ember otthonába. Amíg az egyikőjük eltereli az áldozat figyelmét, addig társa felkutatja a gondosan elrejtett dugipénzt – folytatta az őrnagy.

– Mindenki szeret nyerni. Ezt az emberi tulajdonságunkat szokták kihasználni azok a csalók, akik azért csöngetnek be, hogy átadjanak egy nem várt nyereményt. A trükk általában az, hogy elhitetik áldozatukkal, hogy rendkívül szerencsések, mert áron alul, vagy pusztán a fele árért tudnak egy luxuscikknek titulált termékhez hozzájutni. Azonban valójában a termék megközelítőleg sem ér annyit, amennyit kérnek érte, ezért rendkívül borsos ára lehet egy ilyen ajándéknak – hívta fel a figyelmet Babella-Lukács Katalin.

Vannak olyan alapvető szabályok, amiket ha idős hozzátartozóink betartanak, akkor könnyen elkerülhetik a bajt. 

Babella-Lukács Katalin  rendőr őrnagy tanácsai:

  • Amennyiben valaki rokonának, unokájának adja ki magát és valamilyen ürüggyel sürgősen pénzt kér, szakítsa meg a vonalat!
  • Gyanús hívás esetén hívja vissza azt a személyt, akire a telefonáló hivatkozik!
  • Idegennek semmilyen körülmények között se adjon át pénzt!
  • Amikor egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be idegent a lakásába!
  • A szolgáltatók a túlfizetést nem hozzák házhoz!
  • Ne higgyen annak, aki azzal az ürüggyel csenget be, hogy nyereményt hozott!
  • Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik!
  • Alkalmi munkával ne bízzon meg idegeneket (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!
  • Ügyeljen arra, hogy ha környezetében idegenek vannak, vagy gyanús személyeket észlel, ne beszéljen arról, hogy egyedül él!
  • Abban az esetben ha megtörtént a baj, minél előbb hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ne adjunk esélyt a trükkös csalóknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában