Ausztria

2022.08.26. 21:10

Reneszánszukat élik a piacok Bécsben

Egyre népszerűbbek a piacok az osztrák fővárosban, hetente már több mint 380 ezren intézik itt a bevásárlást. Ráadásul fontos találkozóhelyek is a bécsiek számára. Szeptember 2-án először rendezik meg a Piacok Éjszakáját, hogy még több ember figyelmét hívják fel rájuk.

kisalfold.hu

A bécsi Brunnenmarkt © PID / Christian Fürthner

A bécsiek a koronavírus-járvány idején fedezték fel maguknak újra a piacokat, ahol szabad levegőn vásárolhattak. A trend azóta is tart és már hetente több mint 380 ezren látogatnak ki az osztrák főváros valamelyik piacára, ami újabb rekord 2019-hez képest. A legnépszerűbb a Brunnenmarkt, a Rochusmarkt és a Naschmarkt, de pozitívan fogadta a lakosság az új piacokat is például Hernalsban vagy Penzingben. Bécsben összesen 662 állandó árusítóhely van, a bécsi piacok forgalma tavaly becslések szerint 390 millió euró volt.

A bécsiek azért szeretik a piacokat, mert itt a szabadban lehetnek, regionális és fenntartható termékeket vásárolhatnak osztrák termelőktől és olyan árukhoz is hozzájuthatnak, amit nem kapni a boltokban. Ráadásul a legtöbb helyen meg lehet kóstolni a kiszemelt terméket és ki lehet faggatni róla az árust. Ezen kívül a piacok fontos találkozóhelyek is a bécsiek számára. 

Noha a piacoknak számos előnye van a boltokkal szemben, a működtetésüket végző Piacfelügyelet is sokat tesz, hogy népszerűbbé tegye azokat. A járvány éveit felújításokra használta ki, készül egy okostelefonos alkalmazás, 2022. szeptember 2-án pedig először rendezik meg a Piacok Éjszakáját. 

Az éjszakai piacozásban tizenhárom bécsi piac vesz részt, mindegyik más-más programmal készül. A Karmelitenmarkton például lesz bábjáték a legkisebbeknek, a hagyományos kínálatot pedig kézműves vásárral egészítik ki. Lesz itt textil- és filcműhely, porcelánmanufaktúra és kalapszalon is. A Volkertmarkt sakkversennyel, a Naschmarkt főzőshow-val, a Meidlinger Markt Drag Show-val, a Johann-Nepomuk-Vogl-Markt pedig jógával készül. Természetesen mindenhol lesz sok-sok zene, a standok pedig este 11 óráig lesznek nyitva. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában