Fókuszban a Kárpát-medence

2022.08.09. 12:42

Kultúrák találkoztak a Népfő Pikniken Agyagosszergényben - galéria

Népfő Pikniket rendezett hagyományteremtő céllal az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola vasárnapig.

Papp Fanni

A Népfő Piknik szervezői törekedtek arra, hogy minden korosztály számára kínáljanak programot. A munkából a helyi tinédzserek is aktívan kiveszik a részüket. Fotók: Máthé Daniella

Az első Népfő Pikniket fesztivál jelleggel szerették volna megszervezni, melynek célja, hogy évről évre bemutatkozzanak a Kárpát-medence magyarok lakta tájegységei. A kezdeményezéssel betekintést engedtek a napjainkban is élő kulturális, művészeti, gasztronómiai értékvilágunkba. Az első piknik programsorozatán a kárpátaljai magyarokat látták vendégül.

– Nagy lelkesedéssel kezdtük a programsorozat megszervezését. Szerettünk volna fesztivál jelleget adni a pikniknek. Különböző pontokon szórakozhatnak vagy pihenhetnek kedvükre a résztvevők. Fontos volt még az is, hogy minden korosztály számára kínáljunk programokat – mondta el lapunknak Szalai Viktor, az agyagosszergényi népfőiskola alapítója. Hozzátette: már az első este nem várt sikereket aratott a Népfő Piknik, ugyanis telt házzal varázsolt el mindenkit Varga Katica megindító gitárestjével, amely során magyar költők megzenésített versei csendültek fel.

Természetesen a pikniken a kárpátaljai kulináris élvezetekből sincs hiány. Az első napon kárpátaljai töltött káposzta főtt a fazékban. – Ez a hagyományos étel eltér az itthon megszokottól, amelyben káposztába csavarjuk be a rizses darált húst. A kárpátaljai változatban ecetes tormalevélbe csavarják a tölteléket, ami darált húsból és kukoricadarából áll – osztotta meg a titkot Póczáné Németh Alojzia, a népfőiskola elnöke, akinek a vendégségbe érkezett asszonyok mutatták meg a receptet. A Népfő Pikniken szombaton túrós batyut készítettek közösen, vasárnap sárga túró kóstolására is volt lehetőségük az ínyenc érdeklődőknek.

A programok között volt online tetris- és snake-­bajnokság, kézműves-foglalkozás, ismeretterjesztő előadás a robotok világáról, viseletbemutató és közös varrás, valamint megismerkedhetnek a gyerekek a kárpátaljai magyar mesékkel és népi játékokkal is. Az est zárásaként koncertet adott a Kakas Banda az Agyagosszergényi Kiss István Néptáncegyüttessel. A Népfő Piknik utolsó napján, vasárnap dél­előtt a „Népfőiskola és értékfeltárás 2011–2022” kerekasztal-beszélgetésbe nyerhettek betekintést a látogatók, amit ünnepi szentmise követett a Szent László-plébániatemplomban. A rendezvény ideje alatt végig megtekinthető volt Perl János „Kárpátalja kincsei” című művészi fotósorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában