Nyomok ie. 900-ból

2022.08.02. 07:14

Közösségi ásatás - Újraírhatják Várhely történelmét - Fotók

Közösségi összefogással végeznek tervásatást a Várhelynél, amihez hasonló kutatásra 50 éve nem volt példa. Az idei feltárás augusztus közepéig tart, ezután a leletek kiértékelése következik. Az ásatás leletei átírhatják mindazt, amit eddig tudni lehetett a területről.

Papp Fanni

Már a háromhetes ásatás kezdetén különleges leletekre bukkantak. Fotó: Szalay Károly

Ötéves misszió keretében végez háromhetes ásatást a Soproni Múzeum a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékének hallgatóival együttműködve a soproni Várhelynél. A kutatásban a Krav Maga SC klub táborozói is segédkeznek. A feltárásokon előkerült kerámiatárgyak az időszámításunk előtti 900-as évekből származnak, amikor a városias élet megkezdődhetett a területen. 

A Várhely a kora vaskori Hallstatt-­kultúra egyik legfontosabb magyarországi lelőhelye, amelynek különlegessége, hogy a különböző korszakok nyomai összekeveredve találhatók meg itt. A terület időszámításunk előtt 900 környékétől, a késő bronzkor légvégétől a kelta korig, illetve a kelta kor végétől 100 évig lakott terület volt. 

A háromhetes ásatás múlt héten vette kezdetét, amelynek eredményeiről dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze számolt be. 

– Ötéves missziónk elején járunk, a munkát többéves felkészülési idő előzte meg. Már a második évben olyan leleteket találtunk, amik nemcsak kiegészítik a Várhely történelmét, de újra is írhatják azt. Az akkori kultúrának és a napi kapcsolatoknak olyan új időszaka rajzolódik ki, amit korábban feltételezni sem mertünk – mondta a vezető régész. 

Az ásatással párhuzamosan végzett fémkeresés leletei a kora vaskorra utalnak. A feltárásokon előkerült kerámia pedig az időszámításunk előtti 900-as évekre mutat vissza, a városias élet kezdeteire. 

– Először 2017-ben beszéltünk Attilával a gazdag régészeti területről, amit magánemberként kezdtünk el kutatni. A fordulópont tavaly volt, az első ásatásnál, ami abszolút civil összefogás eredménye. Az idei ásatáson a Krav Maga SC klub táborának diákjai is segédkeznek a fizikai munkában – részletezte Gőgh Zoltán, a Krav Maga SC klub vezetője és a Soproni Boii Kelta Közösség alapítója. Hozzátette, tavaly már több szervezet támogatta a missziót, azonban az idei ásatást még magasabb szinten tudják végezni a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt. támogatásának köszönhetően. 

– Ez az első komolyabb ásatás, amin részt veszek. Pár nap alatt sikerült olyan képességeket elsajátítanom, mint például hogy hogyan különböztessem meg még a földben a kerámiát a kavicstól, de az ásatás minden folyamatába betekintést nyertem. Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek, és olyan tapasztalatokkal gazdagodhatok, amiket a tanulmányaim során kamatoztatni tudok – mondta el a Pécsi Tudományegyetem Régészet Tanszékének hallgatója, Faragó Péter. 
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában