Millió pillanatot örökítettek már meg

2022.08.26. 13:08

Ismerjék meg Kapuvár fotós „krónikásait”

Kapuvár mindennapjaiba, változásába, fejlődésébe, múltjába és jelenébe adnak, és adtak mindazok betekintést, akik fényképezőgépeikkel megörökítették a pillanatot. Felidézzük Kapuvár „krónikásait”, nosztalgiázunk Jerkó Gyulával, terveiről beszélgetünk Németh Ferenccel.

Kustor Réka

Németh Ferenc és Jerkó Gyula, akik fényképezőgépük és kreativitásuk által mutatták, mutatják be Kapuvárt. Fotó. Kustor Réka

Kondor Róbert fényképezővel a kezében járt-kelt a városban, minden téma érdekelte. Gerencsér József ott volt például a standfürdő építésénél, Füzi Lajosnak a víztoronyból, templomtoronyból készült képei is vannak, de szemtanúja, megörökítője volt a lakótelepek épülésének. Böcskei Imre, bár babóti volt, szintén sokat fényképezett a városban, és nem hagyhatjuk ki Pászli Jánost sem a sorból. Ők azok, akik tettek arról, hogy a képeik által jobban megismerjük a múltunkat.

Elérkeztünk napjainkig, a Kisalföld év embere díjazott Jerkó Gyulához, aki évtizedeken keresztül örvendeztette meg képeivel a kapuváriakat. 86 évesen sem tette le teljesen a gépet, a fotózás most már inkább a családi eseményekre korlátozódik. Hat unokájuk, és négy dédunokájuk van, de azért még egy-egy, a feleségével tett városi sétánál is kézben van a fényképező. Nosztalgiáztunk: -1958-ban kaptam a feleségemtől, bár akkor még kedvesemtől a Pajtás fényképezőgépet, azzal kezdtem – mondta Jerkó Gyula, aki beletanult e mesterségbe, s előszeretettel fotózott régi épületeket, amiből, lefényképezve újkori állapotukat album, majd nagy sikerű kiállítás lett. -Csiszár Attila muzeológus felvetette, hogy a Néprajzi múzeumban vannak további jó képek Kapuvárról, elmentem vele, kiválogattam, és azokat ugyanabból a szögből lefotózva készült el az első könyv – jegyezte meg.

Fotók: Kustor Réka
 

Rendhagyó ötlete nyomán két, a város múltját és jelenét bemutató fotós kiadvánnyal is nyomot hagyott. Számtalan galériát köszönhetünk a Kisalföld online oldalán neki. Emlékezetes képekről is kérdeztük, hisz vendégelőadókat, énekeseket, sportolókat is lencsevégre kapott. -Kovács Kati kért is az elkészült képekből. Általában egy tiszta papírt dedikáltattam, azt a fénykép hátuljára ráragasztottam, így megvannak az aláírások. Egy alkalommal Egerszegi Krisztina tartott előadást Kapuváron, lefotóztam, mire az ebédhez értek, addigra elő is hívattam a képet, és úgy vittem dedikáltatni. Csodálkozott, hogy ez, hogy lehetséges – emlékezett vissza Gyula bácsi, aki nyugdíjazása előtt 27 évig dolgozott a petőházi cukorgyárban művezetőként.

Több mint 3 évtizeden át fényképezte a városi rendezvényeket, emellett a családi albumok is rendre megteltek. -Van vagy 200 videókazettám, 35 fotóalbum, és nagyjából 20 ezer fénykép. Most az időm egy részét a képek rendszerezésével töltöm – mondta, s végül hozzátette, jó érzéssel töltötte el, ha a képei elnyerték az emberek tetszését.

A városi rendezvényeken rendre találkozhatunk Németh Ferenccel, és persze az ő kezéből sem hiányzik a fényképezőgép. De nem csak az eseményeket örökíti meg, a várost bemutató képeiben is gyönyörködhetnek az oldala követői. -Szerettem volna egy olyan oldalt, ahol közösséget építek, ekkor jött a Nekem Kapuvár elnevezés gondolata – utalt Németh Ferenc a tudatosan felépített oldalára - Tizenkét évvel ezelőtt kezdtem fotózni. Követve a „kezdd el, és majd körvonalazódik az irány, jön a kreativitás” elvét a városfotózás felé fordultam – mondta a fotós, aki rátalált az útjára – Ami végül a küldetésemmé vált- hangsúlyozta. A portré és városfotózás mellett a tevékenysége néhány éve egészült ki, eleinte egyesületi, majd a kapuvári rendezvények fényképezésével.

Céljai között említette Kapuvár minden utcájának a megörökítését, illetve a szivárvánnyal szegélyezett Szent Anna templom is szerepel a sorban. Arra a kérdésre, mit szeretne megmutatni a képei által, egy szóval válaszolt: -Kapuvárt. Szeretném felnyitni az emberek szemét, milyen szép helyen élünk, fókuszáljunk jobban arra a sok jóra, ami körülvesz bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában