Nézz, nézz az ég felé!

2022.08.08. 14:46

Hullanak a csillagok egy héten át - mutatjuk a győri távcsöves helyszíneket

Szombaton kezdetét vette az „Egy hét a csillagok alatt” című kezdeményezés, amelynek célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét.

kisalfold.hu

Fotóillusztráció: MW-archívum

Fotó: Bencsik Ádám

Minderre remek alkalom kínálkozik a következő napokban, augusztus 12-én tetőzik ugyanis a Perseida meteorraj. A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az égbolton: megfigyelhető majd egyebek mellett a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz, nem is beszélve égi kísérőnkről, a Holdról.

Augusztus 5. és 14. között csillagvizsgálók és amatőr csillagászok, egyesületek és szakkörök országszerte várják programjaikkal az érdeklődőket a csillagos ég alatt. Megyénkben a győri A3 (Apor Amateur Astronomy) csoport távcsöves bemutatója az Apor Vilmos Üdülőházban lesz (Győrújbarát, Dobó u. 3/B) augusztus 10-én és 12-én 19 és 23 óra között.

Az előadásokat borult időben is megtartják, a távcsöves bemutatók időpontjai azonban az időjárás függvényében módosulhatnak. A csillagos ég felfedezésére Győr-Ménfőcsanakon az észlelőréten (Veres Péter utca 17.) is várják augusztus 13-án 19 órától 23-ig (esőnap: 14.) az érdeklődőket. Hasznos társ a mobiltelefon, amelyre érdemes letölteni a stellarium.org applikációt. Borult idő esetén a bemutatót augusztus 14-én tartják meg. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában