Nagyboldogasszony

2022.08.13. 20:05

Áldott gyógynövények Pannonhalmán - fotók

Gyógynövényáldás és gyógynövénykerti vezetést tartottak a hétvégén Hortobágyi T. Cirill főapáttal Pannonhalmán.

kisalfold.hu

Augusztus 15., Nagyboldogasszony ünnepe hagyományosan a gyógynövényáldás napja, ezért kértek áldást a betakarított gyógynövényekre és az azokból készült termékekre, valamint a jelenlévők testi és lelki épségére a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében. A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyító növényeket. A 2000-es években a pannonhalmi szerzetesközösség úgy döntött, hogy feléleszti a kolostori gyógynövénykultúrát, így az ősi rítus máig él. A monostor a mai napig a levéltárban őrzi azt az 1697-ből származó áldás- gyűjteményt, amely a gyógynövények és kimondottan a levendula megáldására használt liturgikus szöveget is tartalmazza, és amelyet már a turisták is láthatnak.

A háromnapos rendezvényen az érdeklődők részt vehettek a hagyományos gyógynövényáldáson és gyógynövénykerti vezetésen is Hortobágyi T. Cirill főapáttal, valamint teremtésvédelmi sétán Gérecz Imre alperjel atyával. Emellett kóstolhattak csokoládét és szőlőmagolajat, különböző gyógynövényeket gyűjthettek, amiből aztán koszorút is készíthettek. A szombati gyógynövényáldás szertartásba bárki bekapcsolódhatott saját, termesztett, gyűjtött vagy megvásárolt gyógynövényes termékére kérve az áldást. Minden évben, így idén is többen érkeztek a saját kertjükben termesztett levendulával vagy más gyógynövénnyel a programra. Ezúttal is lehetett a pannonhalmi gyógynövényes kertben gyűjtött terményekre áldást kérni, valamint a helyben vásárolt gyógykészítményekre is.

A programok még hétfőn is tartanak az apátságban, valamint ezen a napon a Boldog­asszony-kápolna kapuit is kitárják, amelyek csak különleges alkalmakon tárulnak fel a vendégek előtt. Ilyen például a Nagyboldogasszony-ünnep is, ezért 10 órától a hívők bensőséges szentmisén vehetnek részt a szerzetesközösséggel. Délután pedig itt nyílik meg a „Mária, újul világ nevedben” időszaki kiállítás.

Fotók


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában