Gyógynövénytúra

2022.08.19. 10:11

Gyógyító növényeket rejt a soproni erdő - Megtippelni sem lehet, hányfajtát - fotók

A soproni fitoterapeuta, Gáspár Brigitta a közelmúltban tartott gyógynövénytúrát a soproni erdőben, ahol számtalan gyógynövény fellelhető. A Soproni-hegység jellegzetessége a halovány aszat gyógynövény, ami számtalan pozitív hatást gyakorol a szervezetre, de megterem itt sok más különleges növény is, mint például a hegyi orbáncfű vagy a kenderkefű.

Papp Fanni

Gáspár Brigitta megosztja gyógynövényekről szerzett tudását, ha azzal másoknak segíthet. Fotó: Szalay Károly

A közelmúltban Gáspár Brigitta gyógynövénytúrát tartott a soproni erdőben a Nap-Ház Natura Egészségközpont szervezésében. – Minden évben megszervezzük egy alkalommal a gyógynövényes erdei túrát. Megdöbbenve tapasztaltunk, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend az effajta természetjárás, hiszen idén több mint húsz résztvevővel indultunk, ez a létszám a korábbi évek kétszerese. Látjuk, tapasztaljuk, hogy egyre többen érdeklődnek a természetes orvoslás és a gyógynövények iránt – vágott bele Gáspár Brigitta, aki gyermekkora óta érdeklődik a gyógynövények iránt. A szenvedélye a soproni Nap-Háznak köszönhetően teljesedett ki, ahol fito­terapeuta-, valamint reflexológusképesítést szerszett.

– Tizenéves koromban kezdtem el könyveket olvasni a gyógyhatású növényekről, amik nagy hatással voltak rám. Mindig is fontos volt számomra, hogy amiről olvastam, azt a természetben is megkeressem és tanulmányozzam. Az ismereteim bővítésére segítségemre szolgálnak a külföldi szakirodalmak is, de érdekel a népgyógyászat és a régi idők növényhasználata – fűzte hozzá a fitoterapeuta, aki rendszeresen készít otthon gyógyteákat a betegségek megelőzésére, illetve kezelésére. Sőt, ter­meszt még gyógynövényeket a saját kertjében is, ahol megtalálható a fűszernövények mellett többfajta menta, de még kurkuma és ötlevelű ginszeng is.

A soproni erdőben fellelhető gyógyhatású növények kapcsán Brigitta elmondta, olyan sokrétű, hogy még megtippelni sem meri, hányfajta teremhet meg a Soproni-hegységben. – Sok időt töltöttem Budapesten, aminek a környékén kezdtem el ismerkedni a természettel. Jártam a Pilist és a Rám-szakadékot, gyógynövényeket kutatva. Majd tíz évvel ezelőtt, amikor Sopronba költöztem, megdöbbenve tapasztaltam, hogy milyen gazdag flórája van ennek a tájegységnek – részletezte Brigitta. Hozzátette, a terület jellegzetessége a halovány aszat, de vannak különlegességek is, mint például a hegyi orbáncfű vagy a kenderkefű, amikkel itt találkozott először.

– Jelenleg a kedvenc növényem a kenderkefű, aminek tarka virága van. Pozitív hatású a húgyúti problémákra, valamint tüdőbajok ellen is felhasználható a magas kovasavtartalma miatt – mondta el. A fitoterapeuta azt is elárulta, a növények felhasználására rendkívül sok lehetőség van. Kiszárítva fogyaszthatóak teaként, de készülhetnek belőlük alkoholos vagy olajos kivonatok. Az utóbbi esetében pedig méhviasz hozzáadásával kenőcsöt is ki lehet keverni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában