Dédelgetett tárgyak

2022.08.23. 14:45

Emlékszobát és emléktáblát avattak a zeneszerző tiszteletére Sopronban - Fotók

Kárpáti Sándor zeneszerző 150 éve született és a soproni malom csodálatos környezetében számos zeneművet komponált és művészbarátaival egy valóságos kulturális központot hoztak itt lére.

kisalfold.hu

A Kárpáti Sándor tiszteletére berendezett emlékszobát és emléktáblát szombaton avatták fel. Unokája, dr. Kárpáti György mutatta be. Fotó: Máthé Daniella

 Az emlékszobában a zeneszerző dédelgetett tárgyai kaptak helyet, így a hangvillája, a karmesteri pálcája és dokumentumai, kézzel írott kottái.  

Kárpáti Sándor a soproni tanítóképzőben és Budapesten végezte tanulmányait. Ezután Orosházán, majd Kőszegen dolgozott, 1905-ben tért vissza a soproni tanítóképzőbe oktatóként. A zeneszerzést egy időre félretette: zenei tárgyakat oktatott, emellett rendezte az intézmény kottatárát, és a hangszerek felújításán fáradozott. 1919-ben igazgatóhelyettessé avanzsált, de 1924-ben nyugdíjaztatta magát: zeneszerzői képesítést szerzett a budapesti zeneakadémián, hogy komponálhasson. Legnagyobb zenei sikere a „Föltámadás” című szimfonikus költeményének budapesti bemutatása volt. Thurner Mihály polgármester ezüst babérkoszorúval jutalmazta munkásságáért. 1939. február 26-i haláláig a zeneszerzésnek szentelte életét. Zenei hagyatékát nyolcvan dal, 27 zongora- és 5 orgonamű, 20 kamaradarab, számtalan szimfonikus költemény, valamint 10 színpadi mű alkotja, munkáinak feltárása napjainkban is tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában