Házaspár lesz a statisztákból

2022.08.12. 07:34

A győri Barokk esküvőn kötik össze életüket - Fotók, videó

Fodor Virág és Schreiner Károly szombaton Győrben a Dunakapu téren különleges körülmények között, barokk korabeli ceremónián köt házasságot, a násznépük pedig a város lakói lesznek, korhű kosztümöket viselve.

Simon Roberta

A lánykérés a tavalyi rendezvényen történt. ez adta az ötletet, hogy idén ők is jelentkezzenek a barokk házasságkötésre. Fotó: Huszár Gábor

A barokk hétvégén a XVII–XVIII. századi európai kultúrát elevenítik fel a győri belvárosban. Két napon át igazi fesztiválélménnyel gazdagodhatnak a látogatók, a színpadon zajló produkciók mellett az utcákon lépten-nyomon felbukkannak vidám jelmezesek, táncosok, vásári komédiák. Az idei házasulandó pár 2011-ben az országos táncháztalálkozón ismerkedett meg Budapesten. 

– Vicces találkozás volt, mind a ketten a barátainkkal mentünk. Végül úgy alakult, hogy a karjaimba lökték, hogy táncoljak vele. Ott kezdődött minden – mesélt a kezdetekről lapunknak a vőlegény, Schreiner Károly.

Kiderült, hogy mind a ketten a Kisalföldről származnak, Fodor Virág győri, Schreiner Károly pedig écsi születésű. A néptáncos páros hosszú ismerkedést követően szeretett egymásba. A barokk esküvő ötlete azonban először csak viccnek indult. 

– Mindig kedveltük a barokk esküvőt, hét évvel ezelőtt öltöztünk be először korhű ruhákba statisztaként. Azóta is állandó résztvevői vagyunk az eseménynek. Engem már gyermekkoromban elhoztak a forgatagba a szüleim, talán már akkor is gondoltam rá, hogy milyen jó lenne királynőként ennyi ember előtt megesküdni. De végül Karesz ötlete volt, hogy jelentkezzünk az idei barokk párosnak – mondta el a menyasszony. 

– Először csak viccből említettem meg neki, hogy mit szólna hozzá, ha mi is a barokk esküvőn esküdnénk meg, ha már úgyis a tavalyi rendezvénykor kértem meg a kezét. Viccesen azt válaszolta, hogy jó. Azóta beindultak az események, és egyszerre azon kaptuk magunkat, hogy már ruhát próbálunk és egy két-nap múlva a város előtt adnak minket össze barokk hagyományok szerint – folytatta Karesz. 

– A családtagok jobban izgulnak, mint mi. Mert a legtöbben még sosem vettek részt hasonló rendezvényen, és szeretnék, ha minden jól sikerülne. Én az a típus vagyok, aki aznap jobban izgul, mint előtte – vallotta be Virág, akinek már mind két kezén van egy-egy eljegyzési gyűrű. 

– Két eljegyzésünk volt. Az első egy fogadalomtétel, mert Karesz szerette volna gyűrűvel is kifejezni a szerelmét és az elköteleződését felém. A második pedig már azé, hogy szeretnénk egymással leélni az elkövetkezendő életünket, amit házassággal is összekötünk – fejtette ki a menyasszony. 

Hagyományosan ma este a szerenáddal kezdődik az idén csak kétnapos rendezvény, másnap az esküvőt a pompázatos felvonulás előzi meg, és a pár szeretne részese lenni a tánctanulásnak is, hiszen mindenük a tánc. Nemcsak néptáncolnak évtizedek óta, de a boogie-woogie is nagy kedvencük. 

– Nem izgulunk amiatt, hogy nagyközönség előtt kell szerepelnünk, hiszen néptáncosként megszoktuk. Sőt, óvó néniként és tánctanárként örültem, hogy a gyerekeket és a családjukat is meghívhattam az esküvőre, akik szintén izgatottan várják az eseményt – emelte ki Virág. 

A barokk esküvőn túl szervezünk szeptemberben egy családi bulit is, ahol szűkebb körben, kerti partin megünnepelhetjük a lagzit – mesélte még a vőlegény. A nászutat novemberben tervezzük, Mallorcára utazunk repülővel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában